La prevenció d’incendis és una tasca que podem fer entre tots

Dilluns, 26 de juliol de 2021 a les 13:00

Arran dels últims grans incendis que estan colpint Catalunya, entrevistem el Cap de colla de l’ADF Sentmenat, Ian Pérez Galisteo, un jove voluntari de 22 anys.

Quines són les responsabilitats i tasques de l’ADF? Hi ha requisits per col·laborar-hi?

Les tasques que té l’ADF tenen a veure amb tots els serveis d’emergències que té el municipi, des d’assistir a la policia com a agents de trànsit si cal tallar una carretera fins a tallar els arbres si hi ha ventades, però sobretot els incendis. És pel que més ens preparem perquè Sentmenat té una zona forestal molt potent. Un incendi forestal és un perill molt greu.

En quant als requisits, tothom pot ajudar en la seva mesura. Ja sigui ajudant-nos en un incendi, ajudant-nos en les comunicacions, tenim gent que fa de tot, tothom pot ajudar... fins i tot la persona que vagi al bosc i en comptes de deixar les coses allà, se les posa a la motxilla, ja ens ajuda indirectament. És una tasca que podem fer entre tots.

Com canvien les vostres tasques segons les estacions de l’any?

A l’estiu sobretot fem vigilàncies i acudim als incendis forestals. A l’estiu som més perquè en qualsevol moment podem veure una columna de fum o de foc i hem de sortir ràpidament. Sentmenat és un terme municipal que té molt bosc i està malament. Progressivament hem anat abandonant el bosc i la llenya que hi ha és abundant, els arbres estan secs, hi ha molt perill...

Quan no és temporada d’estiu ens dediquem a fer formació i prevenció, per estar més preparats i per tal d’evitar que a l’estiu aquest bosc que tenim no sigui un problema. 

Quines precaucions cal prendre durant l’estiu de cara a prevenir possibles incendis?

El que més estem veient en els últims incendis, com per exemple el de Llançà, que ha sigut provocat per una burilla llançada a la carretera en un lloc de difícil accés i que ha creat un incendi molt preocupant.

La Generalitat ens diu que no podem fer treballs d’ignició, que provoquin espurnes, a menys de 500 metres de massa forestal. I és clar, la gent que viu a Can Canyameres, Pedra Santa, Can Vinyals ens preguntarà “a on ho faig llavors, si vivim al costat del bosc?”. L’incendi que va haver-hi a Castellví de Rosanes va ser provocat per una espurna d’una persona que estava fent treballs de soldadura, va tallar amb la radial i va encendre el bosc. Davant d’això, ens hem de posar mesures de seguretat. Si he de treballar a menys de 500 metres forestals, preparo una mànega i el que calgui o no ho faig allà. És treball de tots cuidar el bosc.  

Quina és la part preferida de la vostra feina?

L’ADF té molta diversificació de gent, per exemple a mi m’agrada més tallar arbres, fer prevenció d’aquest tipus. En els camins de Sentmenat hi ha arbres que cauen pel vent o la pluja i nosaltres anem a tallar-los, això és fer prevenció. A la majoria de gent li agraden els incendis forestals o fer coses amb el públic, fer sensibilització i conscienciació de la gent.

En quina situació es troba l’ADF Sentmenat a nivell de voluntaris i equipaments?

A nivell d’equipaments, si som sincers, estem fotuts perquè ens falta molt material. Hem començat la temporada d’estiu sense els recursos suficients per poder comprar el que necessitem. Per exemple, vàrem comprar fa temps unes desbrossadores i no les podem utilitzar perquè no tenim fil. Això ens complica la feina de prevenció. El problema és que molts cops es trenquen les coses per les altes pressions, les mànegues es rebenten perquè són molt velles. Tot es va trencant i no tenim suficients recursos com per anar renovant el material.

De voluntaris ara estem millor que abans perquè ha entrat bastanta gent nova, però mai som suficients per cobrir sempre. Per exemple, avui pel matí som quatre i per la tarda entren dos més que vindran demà pel matí també, però per la tarda de demà no tenim uns altres dos voluntaris per cobrir-la. S'entén perquè la gent també vol tenir la seva vida. Si fóssim més podríem organitzar-nos millor per cobrir-ho tot i no fer tots tantes hores. 

La cosa bona de la gent que hi ha actualment és que si hi ha dues persones fent guàrdia i ha alguna emergència, sempre venen entre dos i quatre persones més perquè estan compromeses, saben que si passa alguna cosa hi han d’anar. Per posar un exemple, fa uns dies va haver-hi una falsa alarma per una columna de fum a Can Canyameres. Un voluntari de la mateixa urbanització va sortir corrents fins a la nostra seu per veure si podia ajudar, perquè ell sap que si s’incendia Can Canyameres no és només pel bosc, és que se li crema la casa. I d’això ens hem de conscienciar tots. Sentmenat té molta massa forestal i si hi hagués un incendi a Guanta, per posar un exemple, no afectaria només a la gent que hi viu allà sinó que el fum ens obligaria a deixar les nostres cases, afectaria a tot el poble. 

Quin és el dia a dia de l’ADF?

Quan arribem a la seu comuniquem que estem de guàrdia per diferents plataformes, als agents rurals, a la policia local, etc. Revisem els vehicles i els equipaments. Si no passa res, fem un patrullatge per les diferents zones de risc d’incendi i si hi ha perill d’incendi acudim ràpidament. Si ens truquen d’algun altre lloc, també hi anem. 

Quan no és època d’incendis fem formacions teòriques i pràctiques. Perquè tothom es pensa que pot apagar un incendi si té mànegues, bomba i de tot. Però quan arribes a un incendi els bombers et demanen el carnet i si no en tens et diuen que te’n vagis. Perquè no és només saber com és el foc, identificar com actua, sinó sobretot com no posar-te en perill per no donar-li més feina als bombers. Si tu vas a un incendi i d’una situació que està malament, provoques que tu estiguis en perill, estàs afegint més feina innecessària als bombers, per tant és millor que no hi vagis.

Des de l’ADF intentem fer el que podem dins de les nostres possibilitats, com a voluntaris que som, que no cobrem per fer aquesta feina, intentem estar a tot arreu per donar un bon servei. Si voleu seguir informats de la feina que fem podeu trobar-nos a l’Instagram @adfsentmenat_2021 o visitar la nostra seu a l’Avinguda Principal núm. 10.

Moltes gràcies per la feina que feu i molta sort aquest estiu!
 

Darrera actualització: 26.07.2021 | 15:44

Imatges