Sentmenat acomiada a Josep Permanyer, President de la Societat Coral i defensor de la cultura popular catalana

Dilluns, 4 de gener de 2021 a les 00:00

Amb gran tristesa acomiadem a Josep Permanyer, que ens va deixar el passat diumenge 3 de gener. President, cara visible i defensor del Coro com a espai per a la celebració i defensa de la cultura popular.

Des de l’Ajuntament de Sentmenat es vol expressar el més sincer condol a la família i amics més propers, i en el seu honor compartir aquesta entrevista que se li va realitzar juntament amb en Pep Morella, secretari del Coro, pel passat butlletí de juliol de 2020.

Enguany la Societat Coral Obrera la Glòria Sentmenatenca, el Coro, celebra 125 anys d’història, plena de transformacions culturals, socials, econòmiques i tecnològiques. Què hi roman de l’esperit fundador del Coro i què ha canviat? De l’esperit fundador? 

Creiem que no ha canviat res, segueix amb la mateixa força, si no més! Fixa’t on som, tenim un edifici amb unes instal·lacions fantàstiques projectades i dirigides pel Josep Permanyer que podrien servir 125 anys més. Una activitat cultural extraordinària, més forta que mai. I hi ha una característica importantíssim a, i és que s’ha reconstruït i ampliat amb voluntariat i amb la col·laboració de gent que creu amb l’esperit del Coro, com va passar en el seu inici. Pensa que aquesta fundació ha viscut, i sobreviscut! Des de l’any 1895 que és fundada per un grup de treballadors del poble, passant per l’espoli franquista i la seva reconstrucció del 2007 al 2020. 

No és poca cosa, una dictadura franquista i una crisi econòmica. 

No ho és, no... Com tota institució cultural catalana l’edifici va ser expropiat pel sindicat franquista i la cultura va haver de passar a la clandestinitat. No va ser fins els anys 80, durant la transició, quan es va restituir gratuïtament la titularitat a la Societat Coral Obrera La Glòria Sentmenatenca procedent de la Càmera Agrària Local De Sentmenat, amb un procés llarg i complicat. Posteriorment, la reconstrucció va coincidir amb la crisi del 2007 i les retallades en cultura i ensenyament, i tot i així encara n’hem sortit molt reforçats! 

Una reconstrucció que ha durat més de 10 anys. 

I que s’ha fet a base de voluntariat i col·laboradors. És un fet important, perquè és una reconstrucció seguint la pauta dels projectes tècnics aprovats i executats per una gent que coneix l’edifici, que fa vida a l’edifici i que coneix les necessitats de les persones que l’utilitzen. Això què fa? Doncs que no hi hagin nyaps, que l’edifici sigui resistent, operatiu, flexible i útil per a totes les activitats que es fan, tal com va ser concebut en el seu projecte tècnic. També cal afegir la importància de les subvencions. Vàrem obtenir dues subvencions abans de que al 2016 l’edifici fos reconegut com Bé Cultural d’Interès Local. Amb la qualificació de B.C.I.L. se’ns dona un reconeixement a l’edifici que ens permet optar a més subvencions, que són les que és liciten per a la seva conservació, i que ens donen una empenta importantíssima, que ens ajuda a tenir les extraordinàries instal· lacions que tenim. 

Un edifici molt polivalent que dona lloc a una gran diversitat d’oferta d’activitats culturals. Quin és el paper que aspira tenir el Coro en la vida dels sentmenatencs i sentmenatenques? 

El Coro és una casa oberta, hem d’educar i ens hem d’educar. El Coro és un calaix de sastre per a la diversitat cultural i per a l’educació i el respecte. Pots trobar des de classes de zumba, fins a cant coral, sevillanes, teatre, ball de gitanes, grups de debat... Fins i tot, des de no fa gaire, K-Pop! Sempre respectant uns valors populars, la llengua i el nostre patrimoni cultural català. Som una entitat que formem part del cens per la Defensa de la Llengua i sempre intentem que les activitats que realitzem segueixin aquests valors, però sobretot que els respectin. Som una organització que des de les bases estatutàries ens definim com apolítics i totes les cultures populars hi tenen cabuda. 

Vista al futur. Com us imagineu el Coro en el seu bicentenari, d’aquí a 75 anys. 

Estem enmig d’una transformació social i tecnològica de tal ordre, que hauríem de ser intel·ligents per fer la realitat de tots més vivible. I pensa una cosa, potser passarà el Sagalés per aquí davant sense conductor i volant, però penso que el regust pels clàssics i per la cultura no passarà, i aquí seguirà el Coro en la seva defensa. La cultura sempre serà necessària. Sense dubte, però la cultura no pot ser cara, i això és paper de les tecnologies. Ho han de preveure i ho han de fer factible. Quan tu mires els problemes del món i veus les seves diferències, veus que esgarrifen. I les tecnologies han de treballar per reduir aquestes desigualtats. Som optimistes, i a més demanaríem una altra cosa: que la cultura i l’ensenyament siguin una prioritat política. Que la cultura no hagi de demanar caritat. 

 


Per aquelles persones que vulguin acomiadar en Josep, la seva família i la Societat Coral oferiran un espai íntim pels qui vulguin dedicar-li un record el dijous 7 de gener de 12 a 14h i de 16h a 21h, i el divendres 8 de gener de 10h a 14h i de 16h a 21h​, al Teatre del Coro.

*Caldrà mantenir les mesures sanitàries, per aquesta raó recomanem que cadascú porti el seu propi bolígraf si hi vol deixar escrites unes paraules.


La Federació CORSCLAVE de forma extraordinària, ha decidit atorgar la medalla d’or al mèrit claverià a títol pòstum a en Josep Permanyer per tota la seva trajectòria. 

Darrera actualització: 05.01.2021 | 09:16