Sentmenat participa en projectes de cooperació amb el Departament de Matagalpa
Divendres, 10 de novembre de 2006
Ho fa de forma conjunta amb sis municipis més del Vallès Occidental i el Consell Comarcal
La relació entre el Vallès Occidental i Nicaragua es farà encara més estreta grà cies a noves lÃnies de cooperació entre municipis del Vallès Occidental i dÂ’altres del Departamento de Matagalpa. Set ajuntaments de la comarca, entre ells Sentmenat, sÂ’han compromès a establir relacions directes amb pobles del Departamento per tal de tirar endavant projectes de cooperació, que, emmarcats en el Pla Estratègic del Departament de Matagalpa, permetin millorar les condicions de vida dels ciutadans i ciutadanes dÂ’aquesta zona nicaragüenca. Aquesta iniciativa ha estat promoguda pel Consell Comarcal, que vol, dÂ’aquesta manera, incentivar les relacions entre les dues comunitats i desenvolupar diferents accions previstes en el Pla Estratègic del Departament de Matagalpa, que ja es troba en la seva tercera fase. En total, el Vallès Occidental destinarà prop de 167.000 euros a la zona.
Els municipis de la comarca que participaran en aquesta nova iniciativa són: Sentmenat, Palau-solità i Plegamans, Sant Llorenç Savall, Matadepera i Viladecavalls i Sabadell. Tots aquests municipis finançaran accions concretes a pobles com San Ramon, Muy Muy, Esquipulas o San Isidro, del Departamento de Matagalpa. Per la seva banda, Sabadell signa un conveni amb el Departament de Matagalpa ja que ja compta amb un agermanament concret amb la ciutat de Matagalpa, on desenvolupa diferents projectes de cooperació.
Els convenis de col·laboració es signaran a Matagalpa la propera setmana, quan es preveu el viatge d’una delegació comarcal, encapçalada pel president del Consell Comarcal i alcalde de Sentmenat, Josep Vilaró, a la zona per tal de conèixer els projectes i els diferents municipis on es portaran a terme.
Sentmenat ajuda a construir un pont a Muy Muy
L’Ajuntament de Sentmenat també participa en la nova via de col·laboració iniciada pel Consell Comarcal i invertirà un total de 16.584’35 euros per la construcció d’un pont per a vianants a Muy Muy per creuar el riu Zapote.
La població de Muy Muy té més de 16.000 habitants, dels quals prop d’11.000 viuen en zones rurals. L’activitat predominant al municipi és l’agricultura.
Els habitants de les comunitats de Las Delicias, El Mamonal, Cuatro Esquinas i altres han de transitar dià riament a peu per la ruta de El Chompipe, creuant el riu Zapote. Aquest riu augmenta considerablement el seu cabdal a l’hivern i dificulta el pas als habitants com els petits productors que comercialitzen els seus productes o els nens i nenes que han de creuar el riu per anar a l’escola de la comunitat de El Chompipe. De fet, a El Chompipe és el centre estructural de la comunitat ja que, a banda de l’escola, també s’hi troba la infraestructura productiva i l’únic telèfon públic de la zona.
Per tal de poder millorar la mobilitat es vol construir un pont penjat per a vianants de 40 metres per 1’10 metres d’amplada que creui el riu Zapote. Amb aquest pont es preveu poder donar suport a la productivitat de la comunitat i també donar major seguretat als nens i nenes que van a l’escola. També es vol fomentar la integració de les diferents comunitats a les activitats comunità ries que es desenvolupin.
Polinyà i Palau-solità i Plegamans fan projectes a San Ramon
L’Ajuntament de Polinyà invertirà un total de 17.068’89 euros per la construcció d’una aula de pre-escolar a la comunitat Los Pinos Mayale del municipi de San Ramon. Per la seva banda, l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans portarà a terme la construcció d’un centre escolar a la comunitat de Montegrande de San Ramon, fent una aportació de 24.179’27 euros.
Aquest municipi està situat a uns 140 quilòmetres de Matagalpa i té aproximadament 30.000 habitants, dels quals només 6.000 viuen en una zona urbana, la resta ho fan a les zones rurals. La població escolar del municipi és de prop de 7.500 alumnes.
Al municipi de San Ramon hi ha un alt Ãndex dÂ’analfabetisme entre la població adulta i a més, gran quantitat de nens i nenes no van a lÂ’escola, principalment, perquè es veuen obligats a ajudar a les seves famÃlies a les diferents activitats domèstiques i agrÃcoles. Una de les prioritats del govern dÂ’aquest municipi és la de dotar San Ramon de centres escolars apropiats i amb les condicions necessà ries per acollir als nens i nenes aixà com també millorar les condicions dels professors.
D’una banda es vol construir una aula de pre-escolar que pugui donar servei a nens i nenes de la comunitat de Los Pinos Mayale. Aquesta aula tindrà 56 metres quadrats i comptarà amb el mobiliari necessari aixà com també amb jocs infantils. A més estarà dotada amb la infraestructura de sanejament necessà ria.
DÂ’altra banda, el municipi també necessita reemplaçar el centre escolar de Monte Grande. El nou centre tindrà un superfÃcie de 96 metres quadrats i comptarà amb mobiliari i pupitres pels alumnes. També es dotarà amb la infraestructura de sanejament necessà ria i amb el mobiliari per al professorat.
Matadepera i Viladecavalls cooperen amb Esquipulas
Els ajuntaments de Matadepera i Viladecavalls col·laboraran amb el municipi d’Esquipulas per a poder construir, en total, 70 sanitaris (letrinas). L’Ajuntament de Matadepera farà una aportació de 4.000 euros, gairebé la mateixa que farà l’Ajuntament de Viladecavalls, amb 3.924’86 euros.
Esquipulas és un municipi del Departamento de Matagalpa que té més de 16.000 habitants, dels quals només 6.000 viuen en una zona urbana. Es troba a unes 55 quilometres de la capital del Departamento.
Al municipi no existeix xarxa de clavegueram i el mitjà més utilitzat és l’anomenada “letrina”, utilitzada pel 65% dels habitatges. El fet és, però, que en la zona urbana del municipi no hi ha letrines en bon estat i això fa que sovint els excrements es dipositin a l’aire lliure, amb el conseqüent deteriorament de les condicions higièniques i ambientals de la població.
Amb la construcció de les letrines proposades en els projectes que compten el suport de Matadepera i Viladecavalls, es podran reduir els riscos de contaminació ambiental i es milloraran les condicions de vida de la població.
Sant Llorenç Savall col·laborarà amb San Isidro
El conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, l’alcaldia de San Isidro, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i l’alcaldia de Matagalpa preveu la construcció de 14 letrinas a San Isidro per un import de 3.000 euros.
El municipi de San Isidro té més de 16.000 habitants, dels quals només un 35’5% viuen en una à rea urbana. La resta viuen en zones rurals.
El municipi compta amb un gran projecte per a la construcció de 400 letrines en 7 comunitats rurals i, en una primera fase, Sant Llorenç Savall hi fa una aportació que permetrà construir-ne les primeres 14.
El municipi no compta actualment amb xarxa de clavegueram. Segons un estudi de l’alcaldia, de la població total del municipi, un 77% fa us de letrines, un 5% compta amb una fosa sèptica i el 18% fa les seves necessitats a l’aire lliure. Amb la construcció de letrines es volen millorar les condicions higièniques i sanità ries de la població. Es preveu que quan el projecte global estigui enllestit pugui beneficiar a unes 3.000 persones.
Sabadell estén la seva col·laboració al Departamento de Matagalpa
LÂ’Ajuntament de Sabadell signarà un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental i lÂ’alcaldia de Matagalpa per lÂ’elaboració de la pà gina web de foment turÃstic del Departament de Matagalpa i de la central de reserves hoteleres de la zona, per un import de 17.008,58 euros.
DÂ’aquesta manera, Sabadell, que és ciutat agermanada de Matagalpa, vol estendre la seva col·laboració amb el conjunt del Departamento, promovent una actuació que beneficiï a més dÂ’un municipi. Una de les qüestions que ha tingut en compte Sabadell a lÂ’hora dÂ’escollir el projecte ha estat la necessitat de crear un teixit econòmic que permeti desenvolupar actuacions futures. Aquest és el cas de la creació de la central de reserves i de la pà gina web, que seran instruments útils a lÂ’hora de promocionar la zona del Departament com a destà turÃtsic, relacionat amb la Ruta del Cafè.
El suport a la creació de la Ruta del Cafè era un dels elements que es dibuixava en el Pla Estratègic del Departament de Matagalpa.
La creació de la Central de Reserves TurÃstiques del Departament pot beneficiar aproximadament a 300 petits empresaris turÃstics i pot assegurar una cobertura departamental. A més, el projecte generarà llocs de treball directes i indirectes i oferirà una seguretat i motivació als empresaris que treballaran per uns objectius conjunts.
El Pla estratègic avança
Paral·lelament, el Consell Comarcal del Vallès Occidental està avançant en el desenvolupament del Pla Estratègic del Departamento, treballant conjuntament amb l’Equip Tècnic creat per aquest fi a Matagalpa. En aquest sentit cal destacar que la propera setmana es signaran dos nous convenis de col·laboració per tirar endavant diferents accions previstes en el Pla Estratègic.
DÂ’una banda es preveu signar un conveni de col·laboració amb lÂ’alcaldia de Matagalpa per donar suport financer per al manteniment de lÂ’Equip Tècnic del Pla Estratègic de Desenvolupament del Departament per un import de 35.293Â’89 euros, per al perÃode de 17 de febrer a 31 de desembre de 2007. El 17 de febrer de 2006 ja es va signar un conveni entre aquest Consell i lÂ’alcaldia de Matagalpa per donar suport econòmic al manteniment de lÂ’Equip Tècnic i al llarg dÂ’aquest any, lÂ’Equip ha efectuat un treball molt positiu, assolint els objectius previstos. Ara es renova el conveni per a lÂ’any 2007.
També es signarà un conveni de col·laboració entre el Consell i lÂ’Alcaldia de Matagalpa, per donar suport econòmic a la realització dÂ’estudis inicials dels projectes inclosos en el Pla Estratègic i a accions de formació derivades del Pla per un import de 45.900 euros per al perÃode 2006-2007.
Per finançar aquestes dues accions, el Consell Comarcal compta amb una subvenció de la Diputació de Barcelona.
Darrera actualització: 25.01.2016 | 00:00