Per la presència dels municipis en el desplegament de l'Estatut
Dijous, 19 d’abril de 2007
L'alcalde Josep Vilaró assistirà el proper dissabte 21 a l'acte institucional de commemoració del Dia del Municipi al Palau de la Generalitat del Catalunya
Els ajuntaments catalans, a lÂ’igual que el conjunt de les institucions del nostre paÃs, vivim un moment històric, marcat pel futur desplegament del nou Estatut. En aquest marc de canvi i transformació, els governs locals volem posar de manifest que som un part fonamental en la governació del nostre paÃs, com ho demostren els 28 anys de democrà cia local.
Aixà ho reconeix el nou model institucional que estableix l’Estatut d’Autonomia, com queda reflectit en el seu article 2:
Article 2
La Generalitat
1. La Generalitat és el sistema institucional en què sÂ’organitza polÃticament lÂ’autogovern de Catalunya.
2. La Generalitat és integrada pel Parlament, la Presidència de la Generalitat, el Govern i les altres institucions que estableix el capÃtol V del tÃtol II.
3. Els municipis, les vegueries, les comarques i els altres ens locals que les lleis determinin integren també el sistema institucional de la Generalitat, com a ens en els quals aquesta s’organitza territorialment, sens perjudici de llur autonomia.
Aquest nou escenari institucional aprovat a l’Estatut s’apropa a la realitat que es viu als nostres pobles, viles i ciutats, on la institució més propera als ciutadans i ciutadanes és l’ajuntament. Al llarg d’aquestes quasi tres dècades de democrà cia els ajuntaments s’han convertit en l’administració més propera als veïns i veïnes. És al seu Consistori on s’adrecen quan volen relacionar-se amb qualsevol administració pública i és on primer demanen ajut, respostes i on expressen les seves preocupacions.
Ara lÂ’Estatut integra els ajuntaments dins del sistema institucional de la Generalitat, igual que hi estan presents el Govern, el Parlament i les altres institucions.
Com van manifestar en el II Congrés de Municipis, “Catalunya es construeix des dels municipis”. Aquesta voluntat sÂ’ha convertit en realitat grà cies a lÂ’impuls de cadascun dels ajuntaments catalans, que han vetllat per la millora de les nostres ciutats i viles, amb un compromÃs de transformació que ha superat la insuficiència financera que ha marcat el dia a dia dels governs locals.
Un cop aprovat el nou Estatut, els ajuntaments volem que sÂ’apliquin els canvis que aporta el text estatutari en el reconeixement de la realitat municipal del nostre paÃs.
En aquest nou perÃode, el desplegament de lÂ’Estatut ha dÂ’establir el marc que permeti dotar-nos del nucli de competències pròpies que han d’ésser exercides pels municipis amb plena autonomia, subjecta només a control de constitucionalitat i de legalitat.
Aixà ho estableix l’article 84 del text del nou Estatut que fa referència a 14 matèries amb competències pròpies dels ajuntaments. Aquestes disposicions comporten en molts casos l’obligació d’adaptar les lleis del Parlament al nou Estatut en un termini de dos anys, segons estableix el text estatutari.
L’Estatut determina també l’obligació de l’aprovació d’una llei de finances locals de Catalunya en el marc de la garantia de suficiència de recursos i autonomia local i la creació del Consell de Governs Locals.
El canvis previstos en el nou marc legal que ara iniciem demanen la implicació del conjunt de les institucions catalanes per fer realitat la suficiència de recursos i l’autonomia local.
Des dÂ’aquesta Declaració manifestem la nostra voluntat de continuar treballant per tal de poder fer realitat lÂ’acció conjunta de totes les administracions en les polÃtiques públiques per a la millora de la qualitat de vida de les ciutadanes i ciutadans de Catalunya.
Darrera actualització: 25.01.2016 | 00:00