La Planta de Compostatge i Biometanització de Can Barba tractarà 25.000 tones de matèria orgà nica cada any
Dimarts, 10 d’octubre de 2006
La Planta sÂ’obre després de les obres de millora que sÂ’hi ha fet i de la incorporació del sistema de biometanització
El Vallès Occidental compta ja amb una nova instal·lació de tractament de residus en funcionament. Es tracta de la Planta de Compostatge i Biometanització de Can Barba que reobre les seves portes després de diverses obres de millora que s’hi han fet i que han permès incorporar el servei de biometanització. La Planta tractaràcada any un total de 25.000 tones de deixalles de matèria orgànica recollides selectivament, de les quals se n’obtindràcompost i biogàs.
L’acte d’inauguració de la planta ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Sentmenat, Josep Vilaró; el president del Consorci de Residus del Vallès Occidental, Joan Carles Sànchez; l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro; l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i representants dels diferents municipis de la comarca. També hi ha estat present la gerent de l’Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català.
Nova instal·lació de biometanització
Les obres realitzades a la Planta de Can Barba han tingut un cost total de 12.800.000 euros. DÂ’una banda es van invertir, en el perÃÂode 2000-2001, 3.800.000 euros a la planta de compostatge, als quals cal afegir 1.400.000 euros més, per a les millores que sÂ’hi ha fet aquest any. DÂ’altra banda sÂ’ha comptat amb un pressupost de 7.600.000 euros per a la planta de biometanització. En aquest darrer cas, la inversió ha estat finançada en un 80% pel Consell Comarcal –amb el Fons de Cohesió de la Unió Europea-, i en un 20% per lÂ’Agència de Residus de Catalunya.
Les obres fetes a Can Barba han permès passar d’una planta de compostatge a una planta de compostatge i biometanització. Per això ha calgut adequar la instal·lació de la planta per acollir els equipaments de biometanització i ensemblar-los als de compostatge.
La planta de biometanització estàintegrada per una zona de preparació de la fracció orgànica, un biodigestor, un gasòmetre, dos motors de biogàs i una torxa per la combustió de l’excedent. Es preveu que es produeixi anualment 3.500.000 Nm3 de biogàs que permetràgenerar energia elèctrica suficient pel funcionament de la planta i un superàvit d’aquesta que aniria a la xarxa general.
La planta s’integra en les mateixes instal·lacions que la de compostatge, aprofitant aixàalguns equipaments comuns com les oficines o la zona de recepció. Els equipaments de recepció i preparació de la matèria orgànica recollida selectivament s’integren també en la zona de recepció de la planta de compostatge.
La Planta de Can Barba
La Planta de Can Barba va començar a funcionar a principis del 2003, amb la finalitat de donar el tractament més adequat als residus orgànics municipals, recollits selectivament en origen, generats pels municipis del Vallès Occidental, i obtenir finalment un compost de qualitat.
Es tracta en definitiva d’un sistema que permet l’eliminació de la matèria orgànica, aconseguint un producte utilitzat en els camps de conreus, com és el compost, a través de generar un procés natural, primer de fermentació i de degradació en túnels i després de maduració en piles, de la matèria.
Augmenta la recollida de matèria orgànica
Els darrers anys ha augmentat la recollida de matèria orgànica a la comarca. L’any 2001 es van recollir 912’3 tones als municipis integrats al Consorci de Residus del Vallès Occidental i a partir d’aquell moment va anar augmentant la xifra de tones recollides.
LÂ’any 2002 es van recollir 3.109Â’73 tones i al 2003 un total de 4822Â’97 tones. Al 2004, les tones recollides van arribar a les 8.425 i al 2005 ja es va arribar a les 18.266Â’43 tones.
Darrera actualització: 25.01.2016 | 00:00