El Vallès Occidental s'uneix per impulsar la indústria

Divendres, 2 de maig de 2014
L'alcaldessa Núria Colomé participa en la signatura d'una declaració d'ampli abast que té per objectiu dinamitzar l'economia i el teixit industrial de la comarca El passat 30 d'abril va tenir lloc a la UAB l'acte de signatura de la "Declaració del Vallès Occidental cap a la Segona Reindustrialització", un full de ruta per a la recuperació econòmica de la comarca que compta amb el suport dels alcaldes, sindicats, patronals, cambres de comerç i universitats del Vallès Occidental. En el marc d'un consens d'una enorme magnitud i sense precedents, els agents polítics, socials, econòmics i acadèmics de la comarca es conjuren per tal de fer front al procés de deteriorament social que està patint el territori com a conseqüència de la pèrdua de capacitat productiva i de l'augment de l'atur, tot apostant per un seguit de línies estratègiques d'actuació de cara al futur susceptibles de tornar a impulsar la indústria.


Amb una població de 862.369 habitants i l'11% del PIB català, el Vallès Occidental constitueix un dels pols productius més importants del nostre país. No obstant, malgrat aquesta fortalesa, la comarca arrossega una desocupació de més de 80.000 persones, un gran nombre de les quals no tenen cap tipus d'ingrés, i en aquests últims anys ha vist destruïts 1.470 centres de treball industrial i ha estat testimoni de 1.277 expedients de regulació d'ocupació. Aquestes xifres posen de manifest la urgent necessitat d'estímuls i complicitats entre tots els actors territorials amb la finalitat de tornar a generar creixement econòmic i ocupació, portant el Vallès Occidental a liderar una recuperació econòmica que reverteixi en la millora de la qualitat laboral i social de tota la seva ciutadania.


El document acordat posa l'accent en la sòlida trajectòria industrial de la comarca per tal de justificar la clara necessitat de seguir prioritzant aquest sector com a motor de creixement i d'impuls de l'economia. En aquest sentit, proposa una reconversió del teixit industrial i una aposta pel valor afegit, la competitivitat, la innovació, la qualificació dels treballadors, la internacionalització i la coordinació entre administracions. També assenyala algunes mancances de caire estructural que el sector pateix i que dificulten la tan necessària transformació, com ara el cost de l'energia, el dèficit en matèria d'infraestructures viàries i ferroviàries, la manca de crèdit i dificultat per accedir al finançament, l'excessiva reglamentació que afecta la posada en marxa de noves empreses i la falta d'adequació del sistema de formació professional a les necessitats del mercat laboral.


Ajuntaments, patronals, sindicats i universitats esperen que el gran consens generat a l'entorn d'aquest seguit de línies estratègiques i de mancances estructurals serveixi per a insuflar dinamisme a l'economia del Vallès Occidental, tot consolidant el territori com a referent europeu en matèria d'eficiència, innovació i qualitat laboral.


Darrera actualització: 25.01.2016 | 00:00