El Vallès Occidental constituirà la primera Taula Territorial de Catalunya, que permetrà abordar els casos de maltractament infantil de la comarca
Divendres, 28 de juliol de 2006
Paral·lelament, Benestar i Família ampliarà el personal dels tres serveis especialitzats dÂ’atenció a la infància que hi ha al Vallès Occidental
El Vallès Occidental serà la primera comarca de Catalunya que disposarà dÂ’una Taula Territorial de Coordinació i Intervenció en situacions de maltractament infantil. Aixà ho ha anunciat avui la consellera de Benestar i FamÃlia, Carme Figueras (que serà l'encarregada de fer el pregó de la Festa Major de Sentmenat), en el transcurs dÂ’una reunió de treball amb els alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores del Vallès Occidental en la seu del Consell Comarcal.
A la reunió, també hi han assistit representants de la xarxa educativa, la xarxa sanità ria, Mossos d’esquadra, policia local i agents dels serveis socials d’atenció primà ria i dels serveis especialitzats d’atenció a la infà ncia.
Amb la posta en marxa d’aquestes Taules Territorials per tot Catalunya, que poden ser d’à mbit comarcal, municipal o de barri, es vol implicar als agents del territori que interactuen amb els menors per fomentar-ne la seva protecció. D’aquesta manera, es promouran reunions periòdiques amb la participació de professionals de la salut, de l’educació, l’à mbit judicial, els cossos de seguretat i lògicament, els serveis socials de primà ria i els serveis especialitzats d’atenció a la infà ncia (EAIA). Grà cies a aquest treball en xarxa, es pretenen assolir els següents objectius:
• Unificar criteris de valoració i d’actuació davant la infà ncia i adolescència en risc social i maltractada.
• Establir circuits i procediments efectius per a la detecció, notificació i intervenció.
• Elaborar protocols especÃfics ajustats a la metodologia de treball en xarxa del territori.
La creació de les Taules Territorials és una de les cinc mesures que la Consellera de Benestar i FamÃlia, Carme Figueras, va presentar fa poc més dÂ’una setmana per donar resposta a les dificultats que sÂ’estan trobant els professionals per a detectar, des dels seus inicis, els casos de maltractament que arriben, sobretot, en lÂ’Ã mbit hospitalari i resoldre deficiències existents en el sistema de protecció a menors.
A banda d’aquests grups de treball en el territori, una altra de les mesures previstes es la posada en marxa, a partir del setembre, de 5 Equips de Valoració de Maltractaments Infantils à gils i territorialitzats per donar ple suport als casos detectats en els hospitals. Tenen previst donar servei els 365 dies de l’any, les 24 hores al dia, però amb especial dedicació en les franges de caps de setmana i festius per reforçar el servei de la resta de xarxa de protecció.
Una altra mesura es activar un Registre unificat de maltractes infantils, gestionat per la Direcció General dÂ’Atenció a la Infà ncia i lÂ’Adolescència. En conseqüència, la informació de cada infant amb sospites de maltractament o amb una detecció clara dÂ’un abús quedarà recollida en un únic full de notificació, millorant aixà la coordinació dels responsables de salut, educació, serveis socials i cossos de seguretat. AixÃ, les consultes de cada cas seran més rà pides i completes.
DÂ’altra banda, es revisaran els protocols dÂ’actuació amb cada Departament de la Generalitat implicat en la protecció del menor per millorar lÂ’eficà cia. Com a cinquena mesura, el Departament de Benestar i FamÃlia invertirà més diners en personal, concretament, una partida addicional dÂ’1 milió dÂ’euros, per disposar de millors equips de treball. Aixà el pressupost total de la Direcció General dÂ’Atenció a la Infà ncia i lÂ’Adolescència passa de 8 a 9 milions dÂ’euros en dotació dÂ’equips.
Més personal d’atenció a la infà ncia a la comarca
Pel tal de reforçar els tres serveis especialitzats dÂ’atenció a la infà ncia (EAIA) de la comarca (Sabadell, Terrassa i Consell Comarcal) sÂ’incorporaran, entre tots tres equips, set nous professionals en els pròxims mesos. En total, 27 persones, entre els quals hi ha psicòlegs, pedagogs, treballadors socials i educadors, dedicades a la protecció i atenció dels menors en els municipis del Vallès Occidental, sota la Direcció dÂ’Atenció a la Infà ncia i lÂ’Adolescència del Departament de Benestar i FamÃlia. Aquest increment de personal ha de permetre oferir una atenció més à gil en aquells casos que requereixen dÂ’una intervenció especialitzada en el territori. Una intervenció que, segons ha explicat la consellera Carme Figueras, ha de ser complementà ria a aquella que els equips dÂ’atenció social primà ria ja estan oferint en aquests moments. Els professionals de primà ria han de ser, juntament amb els mestres, pediatres i policies, els principals detectors de les possibles situacions de desemparament.
La Consellera ha destacat que els professionals socials vinculats als municipis i als consells comarcals tenen un important paper en el desenvolupament del nou model d’atenció. Un model que té en la proximitat, la coordinació, l’especialització quan és necessà ria, i l’agilitat els seus principals eixos.
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Josep Vilaró, ha explicat que la taula comarcal, en la que treballaran conjuntament Sabadell, Terrassa i la Comarca, es constituirà a finals de setembre. El President del Consell també ha posat de relleu que la Taula territorial, a banda de la coordinació en les actuacions, tindrà com a principal objectiu el desenvolupament de protocols d’actuació que millorin ostensiblement la coordinació, i per tant, el seguiment, la prevenció i l’atenció a la infà ncia.
El conseller comarcal de lÂ’Ã rea de Serveis Socials, Paco Fernà ndez, ha afegit que a la Taula hi seran convidats a participar la representació de la Delegació Comarcal del Departament dÂ’Ensenyament, la dels Mossos dÂ’Esquadra, la representació de la fiscalia, el Servei Català de la Salut, lÂ’Institut català de la Salut, lÂ’Hospital Parc TaulÃ, lÂ’Hospital de Terrassa, la Mútua de Terrassa, lÂ’atenció primà ria de serveis socials dels diferents ajuntaments de la comarca, aixà com els equips dÂ’atenció especialitzada i la Direcció General dÂ’Atenció a la Infà ncia.
Darrera actualització: 25.01.2016 | 00:00