Continuem posant fil a l’agulla per recuperar Sentmenat

Dimarts, 24 d'agost de 2021 a les 00:00

Valoració política sobre el transcurs de març i abril de 2021

Son molts els treballs que estem tirant endavant, però avui volem dedicar especial atenció al projecte de rehabilitació i recuperació dels antics horts de la rectoria vella.

Tal com vàrem explicar en la inauguració, aquest projecte va molt més enllà del pla físic, doncs per nosaltres donar-li rellevància a aquest espai és també una manera d’atorgar-li valor a la nostra història, el nostre patrimoni i la nostra cultura.

Els jardins que s’han inaugurat formen part del conjunt patrimonial de l’Església Vella de Sant Menna (catalogada com a Bé Cultural d’interès Local amb vestigis d’època paleocristiana), constituït per l’edifici de la rectoria, el campanar romànic i l’antic recinte dels horts del rector i juntament amb la Biblioteca, catalogats en el Pla Especial de Patrimoni de Sentmenat.

Cal destacar les troballes de restes i els diferents treballs arqueològics fets entre els anys 1990 i el 2002 i que avui ens permeten conèixer l’evolució de l’església des del S. V cap a una església romànica al S. XI i una rectoria baix medieval al S. XIV, fins que queda arrasada al S. XVIII.

Es obvi per tant, que aquest espai representa un valor històric, patrimonial i cultural en sí mateix i que malauradament no s’ha posat de relleu ni l’hem pogut gaudir, ja que l’espai ha estat tancat i pendent de rehabilitar durant anys i anys.

D’aquí el nostre desig i treball des del primer dia de govern, per aconseguir un projecte nou i disseny vanguardista, però a la vegada respectuós amb els seus orígens, un projecte que permetés posar-lo a l’abast i gaudiment de tothom, tant de les veïnes i veïns, com dels visitants del municipi, així com per a ús en actes singulars de l’Ajuntament i de les activitats de la Biblioteca.

Els treballs d’adequació, pretenen aconseguir que s’evoqui el que havia estat en temps passats i a la vegada crear una zona enjardinada i es per això que vàrem plantejar, un espai que transportés al visitant a l’interior d’un monestir amb el seu claustre, on es recrea un

“hortus conclusus”, inspirat en el jardí quatripartit àrab ancestral, espais geomètrics, tancats, endreçats i controlats, tot i que posats a l’actualitat d’avui.

D’altra banda, calia protegir les restes arqueològiques en les zones excavades del sector de l’absis i que amb motiu de l’obertura del carrer van quedar al descobert i presentaven un estat deficient i de degradació, així com el de posar en valor les restes arqueològiques de l’església vella.

Amb aquest projecte hem aconseguit els resultats que buscàvem, conservar i posar en valor el passat en el present, en el futur i obrir una bonica zona al lleure, a la història i a la cultura, per què tothom que ho desitgi la pugui gaudir.

Darrera actualització: 24.08.2021 | 14:50