Sentmenat entra el dilluns 25 de maig en la fase 1

Dissabte, 23 de maig de 2020 a les 00:00

Sentmenat, juntament amb Barcelona i la seva àrea metropolitana, entren dilluns 25 de maig en la fase 1 del pla de desconfinament.

En la fase 1 o inicial es comença a permetre el contacte social en grups reduïts de persones sanes i sense patologies prèvies. Això significa que existeix llibertat circulatòria de grups de fins a deu persones, respectant la distància de seguretat de dos metres i les mesures d’higiene, i sense sortir de la regió sanitària pròpia. Les franges horàries de sortida per a passejar i fer esport, es mantenen.

Amb aquesta mateixa limitació geogràfica i d'un màxim de grups de deu persones, es pot anar a domicilis de familiars o amics. Tot i això, es recomana evitar les trobades amb persones de col·lectius vulnerables (més grans de 70 anys o amb patologies prèvies).

També es permet el desplaçament a segones residències dins de la regió sanitària pròpia. Sentmenat forma part de la Regió Sanitària Barcelona, Àmbit Metropolità Nord. En cas de dubte, es pot consultar a un cercador de regions sanitàries per municipis al web del Departament d’Interior.

Pel que fa a l'ús de vehicles particulars de fins a nou places, si els ocupants viuen junts es permet l'ocupació total del vehicle; si els ocupants no viuen junts, es permeten fins a dues persones per fila, utilitzant mascareta i guardant la màxima distància possible entre elles.

En l’àmbit laboral, es fomenta la continuïtat del teletreball per a aquells treballadors i treballadores que puguin realitzar la seva activitat a distància. Quan això no sigui possible, els centres han d’adoptar les mesures necessàries per complir amb els requeriments d’higiene i prevenció, ajustant entrades i sortides per evitar aglomeracions.

Les terrasses dels bars, a partir d’aquesta fase, poden obrir al 50% del seu aforament i amb una distància de dos metres entre taules. Es permet que s'hi reuneixin grups de fins a deu persones. Entre cada grup de clients, els hostalers han de desinfectar les taules. Cal utilitzar estovalles d'un sol ús, evitar les cartes i optar per dispositius electrònics o cartells. Es recomana el pagament amb targetes de crèdit.

També poden obrir parcialment hotels i allotjaments turístics, excloent zones comunes com piscines o gimnasos. A recepció, s’ha de mantenir la distància de dos metres i s’ha de limitar al màxim la utilització d’ascensors o muntacàrregues, sempre amb una ocupació màxima d’una persona.

Els comerços amb una superfície igual o inferior a 400 metres quadrats poden obrir limitant el seu aforament al 30% i fent guardar una distància interpersonal de dos metres. Cal que habilitin un horari d’atenció prioritària a persones majors de 65 anys. No poden obrir encara centres o parcs comercials, excepte aquells locals amb accés directe des del carrer i una superfície limitada a 400 metres quadrats.

Als establiments oberts al públic s’ha de fer neteja i desinfecció un mínim de dos cops al dia i, també, del lloc de treball en cas de canvi de torn. La distància entre personal i clients ha de ser de mínim un metre si es disposa d’elements de protecció barrera i, si no es tenen, de dos metres. A les botigues de roba s’han de desinfectar provadors després del seu ús, limitat a una sola persona.

El 25% dels mercats a l'aire lliure o els de venda no sedentària també poden començar a habilitar-se als carrers a partir de la fase 1, a proposta dels ajuntaments, sempre que es garanteixin les distàncies de seguretat. L’afluència de públic ha de ser inferior a un terç de l’habitual.

Poden reobrir concessionaris d’automoció, estacions d’ITV, centres de jardineria i vivers de plantes, preferentment amb atenció a través de cita prèvia.

En la prestació de serveis, es manté l'horari preferent per a persones més grans de 65 anys. Sempre s'haurà de garantir una distància mínima de dos metres entre els clients i, quan això no sigui possible, només es permetrà la presència d'un.

A centres educatius i universitats es permeten les tasques de desinfecció i condicionament de cara només al treball administratiu i del personal docent. Els possibles espais d’atenció disposaran de mesures de separació entre personal del centre i usuaris.

També es permet el funcionament laboratoris universitaris i instal·lacions científiques. Es poden fer seminaris i congressos amb menys de 30 assistents, mantenint la distància social de 2 metres.

En aquesta fase es poden celebrar actes culturals en espais tancats amb ocupació d'un terç del seu aforament, fins a un màxim de 30 persones. En el cas dels que se celebrin a l'aire lliure, el límit es fixa en 200 persones assegudes i mantenint les distàncies.

També es permet l'obertura de biblioteques per a préstec i devolucions i de les sales de lectura, limitant el seu aforament a un 30%. No es permet la utilització d’ordinadors públics.

Els museus també poden obrir a un màxim d’un terç del seu aforament.

En l'àmbit esportiu s’autoritza la reobertura d'instal·lacions a l'aire lliure per a activitats sense públic i la represa d’entrenaments individuals, sense contacte físic. Les activitats de turisme actiu de natura es poden fer en grups de fins a 10 persones.

Els llocs de culte poden obrir si garanteixen no sobrepassar un terç de l'aforament. A vetlles i enterraments es fixa una assistència màxima de 10 persones en espais tancats i de 15 en oberts.

Per més informació podeu consultar PREGUNTES SOBRE LES RESTRICCIONS D’ACTIVITATS PER LA COVID-19 A CATALUNYA FASE 1

Darrera actualització: 10.06.2020 | 11:34