La preferència per l'educació pública a Sentmenat dispara la demanda de places escolars.

Dimarts, 10 de març de 2020 a les 00:00

Valoració política sobre el transcurs de Gener i Febrer de 2020

Sentmenat és una vila de més de de 9000 habitants, 1608 dels quals tenen entre zero i catorze anys. La previsió és que cada any hi hagi més famílies amb infants i joves que triïn plaça pública, malgrat que les estructures educatives públiques al municipi comencen a patir manca de places o directament ja no poden encabir ni una agulla més.

És especialment cridaner, i preocupant, el fet que a Sentmenat només hi hagi una única escola  pública amb més de 660 infants matriculats. De veritat que costa molt trobar un altre municipi de 9000 habitants que tingui un únic edifici destinat a escola amb tantes nenes i nens. Cal remarcar que les dimensions de les escoles de primària de la rodalia -i d'arreu de Catalunya- voregen els 300 alumnes. Una escola de 400 ja es considera molt gran.

A aquesta problemàtica actual, cal afegir que aquests 660 sentmenatencs, -i tots els que han de venir- quan acabin l'escola, en crèixer i convertir-se en joves, necessitaran un Institut on continuar la seva formació obligatòria. Es trobaran amb instal·lacions adequades al nombre de places escolars?

Fa anys que patim aquesta situació fruit de l'abandó i desídia de les diferents institucions governamentals que no responen a ​la decidida i ascendent aposta per part de les famílies sentmenatenques per una plaça escolar a l'educació pública.  Sort n'hem tingut dels esforços fets des de la comunitat educativa per minimitzar l'impacte negatiu que representa no disposar d'instal·lacions adequades.  Fins que han dit prou, han petat! Aquest darrer any 2019 hi ha hagut una forta mobilització vehiculada a través del grup ​Els Petats que es va fer sentir al carrer, a l'Ajuntament i als Serveis Terrritorials, demanant una nova escola pública. A finals de febrer, aquestes legítimes i lògiques protestes han tingut una primera resposta institucional amb la​visita del Conseller d'Ensenyament JosepBargalló (ERC)​, el qual, i seguint el nou decret amb què es compromet a fer realitat construccions educatives noves i a retirar cargoleres, s'ha compromès amb el govern municipal a tirar endavant una escola nova i així reparar l'històric dèficit que patim a la nostra vila de places escolars públiques​.

 Per ERC, l'educació pública, laica i catalana sempre ha estat una prioritat de país, un dels fonaments per a la cohesió social i per a garantir el coneixement i el progrés de la ciutadania. Des de la Secció Local d'ERC, com ja ho havíem expressat en el programa municipal, vam donar el suport total a la comunitat educativa en les reunions i protestes i ara, més encara, serem al costat de les famílies, infants, joves i educadors treballant des de les nostres regidories i des del grup de govern pel creixement de l'​oferta pública en tots els nivells educatius​.

Darrera actualització: 10.03.2020 | 09:39