Balanç Polític de Novembre i Desembre de 2019

Dimarts, 31 de desembre de 2019 a les 00:00

Valoració política sobre el transcurs de Novembre i Desembre de 2019

Esquerra Republicana va decidir a través del seu Consell Nacional, avalar l'acord assolit amb el PSOE que suposarà la creació d'una mesa de negociació entre governs i una futura consulta sobre el conflicte polític amb l'estat. Aquest acord comportava abstenir-se a la sessió d'investidura de Pedro Sánchez, tal i com la militància d'ERC ja havia avalat de manera massiva el passat mes de novembre.

L'acord aconseguit suposarà la creació d'una Mesa de negociació entre el govern espanyol i el govern de la Generalitat per abordar amb absoluta llibertat i sense vetos el conflicte polític entre Catalunya i l'estat. Qualsevol acord que pugui sortir d'aquesta Mesa serà sotmès a consulta de la ciutadania de Catalunya, que tindrà sempre la darrera paraula sobre el futur del país.

ERC ha aconseguit un instrument inèdit per abordar el conflicte des del diàleg i el posa al servei del país i del Govern de Catalunya, que serà qui podrà defensar en aquesta Mesa el dret a l'autodeterminació, com Esquerra sempre ha fet arreu.

Hem aconseguit ni més ni menys allò que vem defensar en campanya: que si teníem la força suficient, forçaríem una negociació sobre amb l'estat. I materialitzem aixì el que la ciutadania va exigir a les institucions: “sit & talk”, seure i parlar. Sabíem que l'estat no fa res si no se l'obliga a fer-ho, per això ens hem sentit responsables de posar la nostra força al servei del pais i dels seus objectius col.lectius i compartits.

L'acord és rellevant perquè per primera vegada el PSOE -i de retruc el govern espanyol- reconeix que ens trobem en un conflicte de naturalesa política i que cal iniciar una via política per arribar a una solució democràtica. Des d'Esquerra creiem que és una oportunitat que cal saber aprofitar. I fer-ho no implica, en cap cas, renunciar als nostres objectius ni a cap altra via democràtica per aconseguir-los, cas que aquesta es demostri fallida.

Perquè no som ingenus, mantenim el nostre escepticisme perquè el PSOE no ha donat encara prou mostres de credibilitat. Però tot i així, creiem que pot ser una oportunitat per a l'independentisme, i que activar la via política és imprescindible. Amb una derivada: un nou trencament de la confiança per part del govern espanyol, aquesta vegada liderat per una coalició inèdita entre el PSOE i Podemos, pot ser definitiu. No tant per a nosaltres com per tots aquells aquells catalans i catalanes pels quals la independència no és encara la seva opció prioritària.

Aquest acord no és el final de res, sinó una petita fita en el camí de la llibertat del nostre país. I nosaltres no deixarem mai de treballar fins assolir-la.

Darrera actualització: 10.03.2020 | 09:17