Exitosa acollida dels actes en commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista, amb forta implicació dels col·lectius d'artistes més joves

Dimecres, 30 de novembre de 2016 a les 08:30

El passat dissabte al matí es va celebrar un Taller de Judo per a dones, que servia per concloure el programa d'activitats que arrencava el divendres, en commemoració al Dia Internacional contra la Violència Masclista. El Taller, de dues hores i al qual van assistir unes 30 dones, va anar a càrrec de Juli Azañón i altres membres del Club de Judo Sentmenat, qui van ensenyar a les participants tècniques d'autodefensa, al voltant d'una sessió molt amena que va servir per fer una mica d'exercici i fer un tastet d'aquesta disciplina i de l'autodefensa en general. 

Les dones van poder aprendre i practicar algunes claus de judo per fugir en cas de patir una agressió, incidint molt en què cal intentar fugir i cridar per demanar ajuda, abans que enfrontar-se amb l'agressor. L'Ajuntament de Sentmenat també va oferir canguratge a les dones que necessitaven del servei i així per poder apuntar-se al taller.

L'èxit i l'acollida de la iniciativa han estat tan destacats que des de la Regidoria d'Igualtat, Gènere i Polítiques LGTBI, juntament amb el Club de Judo Sentmenat, es procurarà treballar per donar-li una continuïtat.


Més actes per educar i conscienciar contra les desigualtats i violència vers les dones

El programa d'actes en commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista s'iniciava el mateix divendres, a les vuit del vespre, amb la inauguració de l'exposició Dones Visibles, a l'espai La Finestra del Coro, coincidint amb la presentació del grup Cop D'art del Taller d'Art de Sentmenat. Aquest col•lectiu d'artistes joves (d'entre 13 i 19 anys) han creat les 8 obres exposades. Cadascuna d'aquestes obres, que tenen com a objectiu fer visible el paper i l'aportació de les dones a la societat actual, està acompanyada per un text que la complementa i que ha estat preparat pel mateix autor/a. 

En aquest sentit, cal destacar la participació de la joventut en els actes de commemoració, ja que després de la inauguració de l'exposició la companyia de teatre del Casal de Joves - que tot just ha començat ha trobar-se els dissabtes al matí i que està obert a tot el jovent del municipi -, van oferir una performance en homenatge a les víctimes de la violència masclista, preparat pel mateix grup i que dirigeix Mireia Pasqual. El grup, vestit de negre, va simular un enterrament, l'enterrament del silenci. Les persones que van assistir a l'acte els van seguir en comitiva des del Coro fins a la plaça de la Vila i allà es va col•locar una pancarta a terra amb el lema "No estàs sola, aquí tens la meva mà" perquè tothom que volgués pogués dibuixar la seva mà com a mostra de solidaritat.

La plaça de la Vila també es va convertir divendres a la tarda en espai expositiu per mostrar els cartells que han fet els infants i adolescents de l'espai Socio-educatiu Gomet Verd de Creu Roja, amb frases que ens recorden la xacra social que suposen les agressions que pateixen les dones.
 
Al vespre, les reivindicacions contra la violència masclista van continuar divendres, a càrrec de la companyia Filipanda amb l'actuació "Zero..." . Una cinquantena de persones van omplir el Salonet del Coro per gaudir i aplaudir efusivament l'actuació, una lectura dramatitzada de textos amb expressió corporal molt crítica i punyent i amb un missatge clar per lluitar contra la violència masclista i les desigualtats de gènere. Amb aquestes actuacions, el grup Filipanda pretén qüestionar què és i què no és violència, què és el gènere o com afecten aquestes condicions a la nostra quotidianitat més immediata.

La Biblioteca Frederic Alfonso i Orfila també ha col•laborat amb la part més educativa del programa d'actes del 25N acollint un conte per la igualtat, "Nens i Nenes, Nenes i Nens", que va agradar molt al públic infantil. Adreçat als pares i mares es va oferir el taller sobre Repensem els contes, que va tenir lloc divendres a la tarda i que pretenia fer reflexionar sobre els estereotips de gènere que es transmeten als fills i a les filles, tant a través del contes, com a través de la publicitat, la televisió... Un tema, aquest, que des de la Regidoria d'Igualtat es vol continuar plantejant per lluitar contra les desigualtats de gènere que se'n deriven i que marquen la societat patriarcal actual.

L'Ajuntament de Sentmenat, des de la Regidoria d'Igualtat, Gènere i Polítiques LGTBI, agraeix la col•laboració de totes les entitats que s'hi han implicat en l'organització de la commemoració del 25N d'enguany.
 

Darrera actualització: 30.11.2016 | 08:34