Acte de cloenda del Certamen Atenea

Dimarts, 29 de març de 2022 a les 00:00

Es tracta del reconeixement dels treballs de recerca més destacats dels alumnes de batxillerat de l'Institut Sentmenat.

Dijous passat, 24 de març, es va celebrar l'acte de cloenda del Certamen Atenea d'enguany. Aquest Certamen reconeix els treballs de recerca més destacats dels alumnes de batxillerat de l'Institut Sentmenat i es porta a terme en col·laboració amb el Centre de Recursos pedagògics i la resta dels Ajuntaments i centres de la nostra zona.

Els dos treballs que han estat reconeguts en aquesta edició són els següents:

Són la micròglia i els macròfags la clau de la cura del glioblastoma multiforme?

Alumna: Irune Fallas Cantador - Tutora: Jahel Royo

D'aquest treball en destaca la qualitat i el rigor en tot el desenvolupament del treball, tant en la part teòrica com en la pràctica, extraordinaris per una alumna de 2n de batxillerat.

El glioblastoma multiforme és el tumor maligne més freqüent i invasiu del sistema nerviós central. L’objectiu principal del treball és identificar les interaccions entre la micròglia i els macròfags i les cèl·lules tumorals per tal de valorar la immunoteràpia com a possible solució.

Realitzant un seguit de tècniques al laboratori s’ha pogut observar el teixit cerebral mitjançant diferents microscopis i s’han pogut obtenir resultats satisfactoris que han permès valorar la hipòtesi inicial.

En aquest treball es conclou que la capacitat fagocítica natural de les cèl·lules immunològiques pot ser inhibida pel tumor, si bé aquest genera un microambient òptim per a la seva expansió. És per aquest motiu que, segons l'autora la línia de recerca de futures investigacions hauria d’estar centrada en l’estudi de bloqueig d’aquesta inhibició. La recerca ha estat possible gràcies a la participació al Programa Argó de la UAB.

El festival de la política d’Eurovisió

Alumne: Pau Domingo Beltra  Tutora: Mercè Campo

D'aquest treball en destaca l’exposició exhaustiva que fa l’autor de les normes i funcionament del concurs, els canvis en el sistema de televot, i també del context històric com a background de les diferents edicions del concurs.

El Festival de la Cançó d'Eurovisió és un concurs conegut arreu del planeta en el qual participen aproximadament 40 països europeus anualment. Aquest concurs sovint es relaciona, en part de forma certa, però també erròniament, amb factors polítics. És per això que l'objectiu d'aquest treball ha estat demostrar amb dades i estudis que la política no hi és tan present com l'audiència suggereix.

És molt interessant l’aproximació rigorosa que fa a la geopolítica del festival, i com els conflictes externs s’hi han vist reflectits.

L'alcalde i el regidor d'Educació juntament amb el director del centre i la inspectora del Departament van fer el lliurament dels reconeixements felicitant als dos autors per la qualitat dels seus treballs i encoratjant-los a seguir endavant amb els seus estudis amb la mateixa actitud. Igualment felicitem a les tutores i al mateix Institut Sentmenat per la tasca realitzada.

Darrera actualització: 29.03.2022 | 15:10