Gegants

Dimarts, 20 de desembre de 2022 a les 00:00

A Sentmenat comptem amb en Menna, la Caterina i la Laia, propietat de l'Ajuntament de Sentmenat; i l'Ali Gegant Moro de Can Baixeres i el Drac, de la Colla de Geganters i Grallers de Sentmenat. A més a més, sempre son acompanyats per un seguici de capgrossos.

Història dels gegants a Catalunya

L’inici dels tradicionals gegants el poden trobar en les festes cortesanes de l’edat mitja on un home subjectava un ninot de grandària considerable per tal de fer-lo dansar al ritme de la música.

La primera documentació referent a gegants a Catalunya data del 1391 on van aparèixer a la processó de Corpus de Barcelona. A partir d’aquí es difongué a València i Mallorca. A partir del segle XIX la tradició va passar de la festa del Corpus a les festes majors i Carnaval.

Durant el franquisme la tradició va patir una aturada però a partir de la dècada dels vuitanta es recuperà a força restaurant-se els vells gegants i construint-ne de nous. A partir d’aquí es formaren les colles i associacions de geganters.

Història dels gegants de Sentmenat

El primer gegant de Sentmenat fou el gegant moro de Can Baixeres propietat de la família Parellada i va ser exhibit a la nostra població durant els anys vuitanta. L'any 2014 fou donat a la Colla Gegantera de Sentmenat a canvi de restaurar-lo, configurar-li un nou vestit i treure'l a ballar a les places.

L’any 1987 l’ajuntament va comprar una parella de gegants fabricats per Antoni Marquès (Sabadell) inspirats en arrels pageses. D’aquesta manera Sentmenat va adquirir els seus primers gegants que durant la Festa Major de 1991 van ser batejats com a Menna i Caterina i acompanyats amb una colla del poble que es van constituir com a geganters.

A partir d’aquest moment els gegants van anar fent sortides entre les més importants la 2ª trobada Internacional de Gegants l’any 1992 amb la participació de 600 parelles a Matadepera. A finals d’aquest mateix any es crea una colla de grallers per tal d’acompanyar els gegants i geganters per les seves sortides que es van estrenar per la Festa Major de 1993.

L’any 1994 fou batejada la gegantona Laia, que des de llavors acompanyaria al Menna i la Caterina. Tot i les bones iniciatives dels geganters i els grallers, passada la festa major de 1996 van decidir aturar la seva activitat per falta de mitjans tècnics i recursos humans i durant l’any 1997 només van fer dues sortides.

Després durant uns anys els gegants sentmenatencs només sortien per les festes locals i gràcies a voluntaris. Tot i així cap a l'any 2004 es va tornar a engegar la fal·lera gegantera amb l'incorporació de joves geganters i nous músics. L'any 2007 Sentmenat va acollir la XV Trobada de Gegants del Vallès, amb la participació de 12 colles i on na Caterina rebé la banda de pubilla.

Darrera actualització: 21.12.2022 | 00:20