L’Ajuntament de Sentmenat rep el segell Infoparticipa 2020 de Transparència i Bon Govern

Dimecres, 12 de maig de 2021 a les 13:00

El portal web de l’Ajuntament obté el segell Infoparticipa amb el 87% dels indicadors de transparència i qualitat en la comunicació pública que atorga la UAB. El regidor de transparència, Jaume Carbonell, va recollir el guardó aconseguit per primera vegada en 8 edicions.

L’avaluació la fa cada any el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’Ajuntament de Sentmenat per primer cop va ser un dels 121 ajuntaments premiats amb la resolució del 87% dels 52 indicadors de qualitat i transparència de la comunicació pública. 

Per conèixer les dades del Mapa Infoparticipa de l’Ajuntament de Sentmenat clica aquí

La cerimònia de lliurament de premis a les 135 administracions catalanes que han aconseguit el segell d’excel·lència en la 8a edició del segell Infoparticipa es va celebrar el passat 10 de maig a l’Auditori de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’acte va comptar amb la presència de l’hble. sr. Bernat Solé, Conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya; el rector de la UAB, el rector magnífic Javier Lafuente i el sr. Armand Balsebre, catedràtic i director del ComSET. L’acte va comptar també amb la conferència de la sra. Estrella Montolío, catedràtica de Llengua Espanyola especialitzada en el dret a la informació.

Lafuente va emfatitzar que, tot i els avenços registrats al llarg de les edicions del Segell Infoparticipa, és necessari continuar treballant "per a mantenir el nivell d'exigència del guardó", una distinció que, segons va afirmar, "ha tingut un efecte impulsor de la transparència de les entitats locals".

A les altres intervencions institucionals, Armand Balsebre, director del grup ComSET, va coincidir amb el rector en posar sobre la taula la necessitat de seguir avançant en la transparència de les administracions: "A Catalunya -va explicar- hi ha 947 ajuntaments i només 121 superen el llindar mínim de transparència" que dona accés al Segell Infoparticipa. Per la seva banda, el conseller Solé va assegurar que "les administracions transparents són les que gestionen millor els plans de govern" i va destacar la diversitat de població dels municipis guardonats: segons va afirmar, la transparència informativa "no és una qüestió d'estructura sinó de compromís".

"Una exigència democràtica"

La ponent Estrella Montolío, experta en comunicació que assessora institucions públiques en matèria de transparència informativa, va dedicar la seva intervenció al concepte del "dret a entendre", ja que, segons va explicar, "la qüestió no és només accedir a la informació sinó que sigui entenible". Montolío va recordar que l'Organització Mundial de la Salut ha emfatitzat durant l'actual pandèmia de COVID-19 la necessitat d'una "informació clara, concisa i coherent" ja que "les persones han de comptar amb indicacions fiables i fàcils d'entendre" sobre tot allò que afecta la salut pública.

El lliurament dels guardons es va desenvolupar en un acte presencial a l'auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB amb un aforament restringit per motius de seguretat sanitària i retransmès en directe a través del canal de Youtube de la UAB. L'acte va ser conduït pel periodista Carles Mesa, presentador del programa "No es un día cualquiera" de RNE. Van ser distingits 121 ajuntaments, onze consells comarcals i tres diputacions. Enguany, milloren els resultats respecte a l'edició anterior, sobretot pel que fa als consells comarcals, atès que l'any passat van ser-ne distingits sis.

Darrera actualització: 12.05.2021 | 13:23

Imatges

Infoparticipa Infoparticipa Infoparticipa