La xarcuteria Cal Vivet guanya un premi per la seva botifarra d'ou

Dimecres, 21 de febrer de 2024 a les 15:00

La xarcuteria Cal Vivet, de Sentmenat, ha guanyat un premi per a la seva botifarra d'ou clàssica en el 9è concurs de botifarra d'ou artesana. Per aquest motiu avui parlem amb en Jordi Vivet, el codirector del negoci que, juntament amb el seu germà, són la 5a generació que treballa en aquest negoci familiar obert des del 1865. Amb prop de 160 anys d'història, Cal Vivet és un dels negocis més tradicionals de Sentmenat.

Quants anys porteu al negoci?

Des que érem petits. El negoci era dels meus pares, que ara ja s'han jubilat, i des de petits, jo i el meu germà ajudàvem en tot. Després ens vam anar fent grans i vam decidir anar al Gremi de xarcuters a aprendre a fer pernil cuit, botifarres, frànkfurts... en general a formar-nos per poder portar de forma correcta el negoci.

La vinculació personal i familiar amb el negoci és absoluta.

Sí, totalment. D'ençà que vaig néixer sempre he estat aquí. A més nosaltres vivim on està la botiga, just a la part de dalt i el meu germà i els meus pares viuen també molt a prop.

Tens alguna altra feina o càrrec?

Jo estic al Gremi de xarcuters de Barcelona dintre la Junta des de fa molts anys i sempre que decidim fer coses, Cal Vivet hi participa. Per exemple cada any es fa un concurs de botifarra catalana a Olot i nosaltres hi participem.

Quina botifarra ha rebut el premi?

La botifarra d'ou clàssica. El Gremi de xarcuters fa dues categories; la clàssica, que porta carn de porc, ous, sal i pebre i la categoria especial on cadascú li pot donar la seva varietat. Nosaltres, aquest any, vam posar-li coca de llardons, però hi ha gent que li posa poma, o altres productes.

Quins altres productes diferents feu?

Tenim molta varietat d'embotit. Fem fuet amb farigola, fem fuet amb formatge rocafort o amb formatge de cabra i molts altres productes per marcar la diferència. Pel que fa a les botifarres d'ou en tenim una amb foie i ceba caramel·litzada, amb codony o amb calçots. Són variants que li agraden molt a la gent. És la manera d'atraure clientela i desmarcar-se de la competència i els supermercats clàssics. Nosaltres ens posem a treballar cada dia entre les 5 i les 6 del matí per tenir bon producte i per continuar innovant. A part d'això, els caps de setmana oferim un servei de paelles a domicili per a grans esdeveniments amb moltes persones. Fa poc el meu germà i jo vam anar a fer una paella a Castellar del Vallès per a 137 persones.

Havíeu guanyat altres premis?

Sí, l'any 2016 i al 18 també amb la botifarra clàssica.

Quin valor afegit te per tu el comerç local als municipis?

El comerç local és important per l'especialització i, de fet, penso que si no seguim aquest camí, la majoria no podrem aguantar. La tendència serà a anar desapareixent. Els supermercats han d'estar-hi perquè també són importants, però nosaltres hem d'oferir coses diferents que facin tornar als nostres clients. També és molt rellevant desmarcar-se en la qualitat del nostre producte. Si no es treballa en aquesta línia és molt difícil competir contra els preus dels supermercats. Això no només a les xarcuteries com la nostra. Qualsevol negoci local ha de diferenciar-se. La teva botiga ha de tenir coses úniques, que la clientela sàpiga que aquell determinat producte només el trobaran aquí.

Hi haurà una 6a generació a Can Vivet?

Doncs no ho sabem. Jo espero que sí, està clar, però ara el més important és que els fills es formin. Per exemple, la meva filla està vivint a Austràlia i des d'allà ens porta les xarxes socials amb actualització diària. Està clar, però, que després de 5 generacions, ens agradaria que el negoci continues a la família.

Quina és la vinculació del vostre negoci amb Sentmenat?

Tenim clientela fixa des de fa molts anys que també porten diverses generacions aquí al poble o a les urbanitzacions dels voltants. Evidentment, un negoci de 160 anys té un vincle molt fort amb el lloc on ha estat tota la vida. Així i tot, també ens ve molta gent de fora i ens fan comandes online perquè hem potenciat molt la nostra presència a internet i a les xarxes socials.

I quin és el teu vincle amb Sentmenat?

És absolut. A part del negoci, que això és evident, a mi m'agraden molt els esports i he jugat a hoquei tota la vida, de fet vaig estar federat 25 anys i ara jugo amb els veterans. També jugo aquí a tenis taula, he estat vinculat amb el club ciclista i col·laborem amb tots els clubs i moltes entitats del poble. A més jo visc a Sentmenat de tota la vida i, com comentava abans, vivim just a sobre del negoci on han viscut totes les generacions que han portat la xarcuteria.

Darrera actualització: 21.02.2024 | 15:22

Imatges