Humana recupera més de 15 tones de tèxtil usat a Sentmenat durant el primer semestre de 2021 amb finalitat social

Divendres, 30 de juliol de 2021 a les 00:00

La Fundació Humana, Pueblo para Pueblo ha recuperat a Sentmenat 15 tones de tèxtil usat, que es tradueix en 70.000 peces de roba donades de forma desinteressada per la ciutadania de Sentmenat que serà reutilitzada i reciclada perllonguen el seu cicle de vida útil.

Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha recuperat 15.536 kg de tèxtil usat a Sentmenat durant el primer semestre del 2021 per a donar-les una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclat. La recollida selectiva de residu tèxtil representa un descens respecte els primers sis mesos de l'any passat (17.192 kg). Les donacions s'han realitzat mitjançant el dipòsit de les peces de roba, calçat, complements i tèxtils de la llar als contenidors que la Fundació Humana té ubicats a diverses localitats de Sentmenat.

La gestió i reciclatge d'aquest tèxtil usat implica un doble benefici, el primer és en l'àmbit ambiental, ja que en redueix la generació de residus i evita que acabin en un abocador. La recuperació del residu tèxtil durant el primer semestre representa un estalvi de 49 tones de CO2 no emeses a l'atmosfera.

En segon lloc, implica un benefici social, basat en la creació d'ocupació verda. Humana hi genera un lloc de treball per cada 30.000 kg de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n'obtenen es destinen a iniciatives socials: després de més de tres dècades d'activitat, tres milions de persones s'han vist involucrades als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals; són projectes centrats en la formació de professors de primària, l'impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions.

"Quan aprofitem al màxim el residu tèxtil en donar-li una segona vida, convertim aquest residu en un recurs i li donem una finalitat social", afirma Àgata Soler-roig, responsable de l'àrea de Recollida d'Humana a Catalunya, "els articles que es recuperen són un actiu que, gestionats acuradament, es converteixen en motor d'ocupació i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament a l'hemisferi Sud i de suport local al nostre país. Per tot plegat, estem molt agraïts a la ciutadania per la seva solidaritat".


 

La destinació de la roba usada

La principal destinació de la roba dipositada en els contenidors d'Humana és la planta de preparació per a la reutilització de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i una petita part es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les peces tractades és:

  • El 54% es destina a la reutilització: el 14% mitjançant les botigues de moda sostenibles d'Humana i el 40% s'exporta, principalment a l'Àfrica per a comercialitzar-la, fer accessible la roba als països menys desenvolupats i generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.

  • El 37,5% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge perquè elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).

  • L'1,5% són residus impropis (plàstics, cartons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.

  • El 7% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valorar energèticament i s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.

 

Darrera actualització: 30.07.2021 | 11:23