Es sol·licita una subvenció del Fons Next Generation pel projecte de recuperació de la Riera de Sentmenat

Dilluns, 21 de març de 2022 a les 00:00

La setmana passada la regidoria de medi natural va formalitzar la sol·licitud de la subvenció amb el suport de diverses entitats supramunicipals, els ajuntaments membres de l'Associació de Municipis de l'Eix de la Riera de Caldes i diverses associacions locals.

Des de la regidoria de Medi Natural es va formalitzar la setmana passada la sol·licitud per rebre una subvenció a la convocatòria dels fons europeus Next Generation per dur a terme el projecte de recuperació de la Riera de Sentmenat. Aquest projecte, treballat des de l’inici del mandat de l’actual govern, pretén que la Riera passi a ser un nexe de connexió entre els diferents barris del nucli urbà i actuï com a pulmó verd del municipi (via verda).

El Parc de la Riera ha d’esdevenir un punt d'interconnexió format per una xarxa de parcs (el pla preveu un total de 5 des del Castell i fins al barri de Can Vilar), servint com a suport de la mobilitat activa (vianants i bicicletes), alhora que es converteixi en una zona d’esbarjo i de gaudi pel veïnat. El projecte ha de permetre a més la restauració dels ecosistemes fluvials, de manera que es mantinguin i alhora es redueixi el risc d'inundació dels entorns urbans, a través de solucions basades en la naturalesa. 

Algunes tasques per aconseguir-ho ja s'han començat, com ara la redacció de l’Estudi estratègic per a l’ordenació del Parc Fluvial de la Riera de Sentmenat, que ha deixat establerts els criteris, necessitats i prioritats d’actuacions a tota la seva extensió (des del seu naixement fins al terme de Palau-Solità i Plegamans).

Paral·lelament, s'han fet actuacions d’eliminació d’espècies al·lòctones vegetals (canya americana) i la restauració mitjançant la plantació i sembra d’espècies autòctones que han obert la Riera entre Can Sorts i Can Vilar. Aquestes actuacions s’han portat a terme mitjançant el suport econòmic i tècnic de l’Agència Catalana de l’Aigua. Tanmateix, ja s’han cursat noves sol·licituds de subvencions econòmiques per continuar aquestes tasques tram a tram.

En darrer lloc, s’ha iniciat la licitació per a la redacció dels avantprojectes de cadascun dels 5 parcs urbans que es preveuen, així com la redacció del projecte executiu d’un d’ells (actual parc de la riera o skateparc), per tal de poder executar les obres del mateix de forma seguida.

Davant la sol·licitud presentada, 25 entitats supramunicipals i locals han donat el seu suport. Es tracta de l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua), INCASÒL (Institut Català del Sòl), el Consorci Besòs Tordera, el Consell Comarcal Vallès Occidental, el Consorci Residus Vallès Occidental, els ajuntaments de Palau-Solità Plegamans, Polinyà, Santa Perpètua Mogoda, La Llagosta i Caldes Montbui; l'ADENC (Associació per la defensa i Estudi de la Natura), KOSTAL ELECTRICA, S.A. (Secció sindical UGT FICA), les associacions de veïns de Sentmenat, de Can Vinyals i de Guanta; el Grup d'Amics del Museu-Arxiu de Sentmenat, Associació Ràdio Sentmenat, Societat Coral Obrera la Glòria Sentmenatenca, Associació de comerciants Sentmenat, Escola Fútbol Base Sentmenat, Associació de músics de Sentmenat, Col·lectiu Feminista Sentmenat, Som Veïns del Món, Associació Sentmenat Empresarial, i Associació Voluntariat Protecció Civil Sentmenat. 

Des de l'Ajuntament volem agrair enormement a totes aquestes entitats el seu suport a la iniciativa.

Darrera actualització: 21.03.2022 | 15:39

Imatges