El nou parc fluvial de Sentmenat: una joia natural dins el poble

Dissabte, 1 d'abril de 2023 a les 09:00

El projecte, elaborat per un equip interdisciplinari d’arquitectes, paisatgistes i ambientòlegs, pretén recuperar la riera com a eix vertebral del municipi

Sentmenat viu d’esquena a la riera des de fa dècades. La seva principal artèria vital natural, al voltant de la qual va néixer i va formar-se segles enrere, ha anat desapareixent entre canyissars, espècies invasores, vegetació i abocaments, especialment en el seu pas pel municipi urbà. És per això que des de l’equip de govern es feia imprescindible impulsar un PROJECTE DE RECUPERACIÓ DE LA RIERA com a eina d’estudi d’aquestes 10 hectàrees que engloba el pas de l’aigua pel nostre municipi.

Aquest projecte, que en breu s’iniciarà, és una oportunitat daurada per capgirar la vida social i les dinàmiques de mobilitat del municipi perquè recuperi i integri l’entorn natural que té dins la trama urbana. El projecte del nou parc fluvial va ser adjudicat a un equip interdisciplinari d’arqui-tectes, paisatgistes i ambientòlegs, integrat per Mas Maristany i RGA arquitectes i Anna Zahonero biòloga.

El primer objectiu que es va demanar i que presentava la proposta era la recuperació de l’espai fluvial com a espai natural i retornar la salut a la riera. Es tracta d’un espai fortament antropitzat a l’estar tan a prop de la trama urbana, però cal garantir-ne el màxim la seva preservació ecològica. El projecte aposta per conservar un entorn divers, amb una profunda restauració dels hàbitats propis d’aquest espai que permetin potenciar la connectivitat ecològica, augmentar la biodiversitat i la qualitat ecològica de l’àmbit, compatibilitzant-ho amb l’ús i el gaudi de l’espai per part dels habitants de Sentmenat i afavorir la millora dels serveis ecosistèmics entenent que la vegetació ens proporciona un entorn confortable i saludable.

El nou parc fluvial proposat per l’equip descarta actuacions excessivament intervencionistes que suposin, d’una banda, un manteniment econòmic insostenible per les arques d’un consistori petit en habitants però enorme en terme municipal, i de l’altra, irrespectuoses amb l’entorn, la història local i la mateixa dinàmica d’un ecosistema hidrogràfic així.

El segon objectiu que es demanava és dotar l’espai fluvial de l’ús social que l’integri amb la trama urbana i els seus ciutadans. El nou parc fluvial ha de ser l’oportunitat per poder acollir la gran quantitat d’usos socials i lúdics que permet un espai que pocs municipis ostenten. L’àrea de Medi Natural vol aconseguir l’objectiu de garantir l’ús social habitual, aconseguint una connectivitat màxima amb tota la trama urbana de manera que l’accés al parc es pugui fer des de gairebé la majoria de carrers del municipi de forma natural (incloent-hi camins escolars sense trànsit). Aquesta xarxa de camins, connectada amb la resta del territori, permet establir recorreguts, una oportunitat per a la millora de la salut de la ciutadania. I oferint usos diversos com a espais lúdics en zones concretes: zones infantils, d’esbarjo, rutes saludables, d’esport rodat (pas de bicis...), punts de servei de bar, pícnic, concerts, punts miradors, zona per a l’ús escolar, etc.

 

 

Darrera actualització: 31.03.2023 | 19:28