El departament de Drets Socials de la Generalitat habilita un circuit d'urgència per l'acolliment de menors d'edat d'Ucraïna sense tutors legals

Dijous, 10 de març de 2022 a les 00:00

L’entrada i gestió inicial dels expedients dels menors d’edat no acompanyats d’origen ucraïnès es farà a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). 

La DGAIA farà una primera valoració i un estudi provisional de la família d’emergència (contacte amb la família, visita al domicili i entrevista, i emissió de l’informe). Un cop superat aquest pas, s’elaborarà una resolució de desemparament preventiu i guarda provisional en família d’emergència de caràcter humanitari i extraordinari derivada del conflicte bèl·lic d’Ucraïna. La DGAIA és qui assumeix la tutela i s’atorga la guarda provisional a la família. L’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció formalitzarà l’acollida i en farà el seguiment. El Departament també gestionarà la targeta sanitària i l'escolarització dels infants i adolescents durant la seva estada al país.

En aquest sentit, la consellera Violant Cervera ha demanat “a tothom que vulgui ser família d’acollida, i a tothom que ja estigui amb menors ucraïnesos sense tutors legals, que es posi en contacte amb el departament a través del telèfon d’Infància Respon”. Les persones que vulguin s’han de posar en contacte al 116 111 o mitjançant un correu a dgaia.dso@gencat.cat 

Col·laboració amb el Consolat

Així mateix, i en relació amb el Consolat General d’Ucraïna, es mantindrà la col·laboració necessària i habitual per a la gestió i tramitació de la documentació dels menors d’edat que així ho requereixin, ja sigui per què arriben al nostre país sense documentació, per haver-la deixat al país d’origen, ateses les presses que genera la fugida d’una guerra, bé per què no en tenen, o qualsevol tràmit o comunicació administrativa. La DGAIA procedirà a comunicar al Consolat totes les resolucions que es dictin a efectes de protecció relatives a infants i adolescents provinents d’Ucraïna.

En el supòsit que sigui localitzat un infant o adolescent no acompanyat indocumentat i del qual la minoria d’edat no es pugui establir amb seguretat, els cossos i forces de seguretat de l’Estat, han de posar el fet en coneixement immediat del Ministeri Fiscal.

Un centenar d’infants ucraïnesos arriben a Catalunya

El Departament de Drets Socials ha adoptat mesures d’urgència per garantir la protecció de prop d’un centenar d’infants i adolescents procedents d’Ucraïna, que seran acollits per famílies catalanes. Moltes d’aquestes famílies ja es coneixien amb els nens i nenes perquè havien compartit períodes de vacances a través de l’entitat TANU, i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) ha fet prevaldre aquest vincle. El Departament també gestionarà la targeta sanitària i l'escolarització dels infants i adolescents durant la seva estada al país.

Drets Socials ha adoptat aquestes mesures després que l’entitat TANU es posés en contacte amb la DGAIA per alertar de la imminent arribada d’un grup de menors procedents d’Ucraïna. El gairebé centenar d’infants i adolescents arriben a Catalunya com a menors d’edat no acompanyats sense tutors legals, i la DGAIA n’atorga la delegació de guarda provisional a les famílies que s’han ofert mitjançant l’entitat de Terrassa a acollir-los mentre duri la guerra a l’espera de saber si poden demanar refugi o no.

Es tracta de famílies vinculades a TANU, moltes de les quals ja han acollit aquests infants i joves ucraïnesos en el marc dels programes de l’entitat. Cal tenir en compte que per aquesta acollida d’estiu les famílies ja passen una primera valoració. Per a aquesta acollida d’urgència, el Departament de Drets Socials ha activat un equip professional d'urgència per fer la validació i valoració de les famílies abans de l’arribada dels menors. També en supervisarà els acolliments mentre durin. Aquestes famílies tindran consideració de famílies acollidores provisionals fins que l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA) faci la valoració de la idoneïtat.

La DGAIA ha habilitat un procediment d'urgència perquè els infants i adolescents puguin quedar-se amb les famílies des del moment de l’arribada, i tant els nens i nenes, com les famílies d’acollida, estiguin protegits a nivell legal mentre se segueix el procediment ordinari.

Darrera actualització: 10.03.2022 | 11:38