Consells clau per a persones amb diabetis

Dimecres, 15 de novembre de 2023 a les 00:00

El passat 14 de novembre de 2023, va ser el dia mundial de la diabetis, i des de l'Atenció Primària Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS), es  va voler fer èmfasi en quins són els consells imprescindibles per a una correcta gestió de la malaltia.

Alimentació saludable, activitat física i cura dels peus; aquests són els tres consells clau amb els quals l'ICS resumeix el més important per gestionar el dia a dia de persones amb diabetis. Més en concret, i en motiu del dia mundial de la diabetis, què es va celebrar ahir dia 14 de novembre, donen aquests consells:

  • La dieta juga un paper clau en el maneig de la diabetis. És fonamental seguir un patró d'alimentació distribuïda en diversos àpats al dia (4-5), prioritzar els aliments vegetals i de temporada com fruites, verdures i llegums, utilitzar oli d'oliva verge extra i optar per tècniques de cocció lleugeres (bullir, vapor, planxa i forn, són preferibles als fregits i guisats). També és important optar per aliments integrals, limitar el consum de carns vermelles i embotits, així com potenciar el consum regular de peix. A més, cal evitar begudes ensucrades, sucs, alcohol, tabac i altres substàncies tòxiques.

 

  • D'altra banda, l'activitat física regular és també una recomanació bàsica. L'exercici físic diari i regular ajuda a disminuir el sucre, el colesterol i la pressió arterial, millorant la circulació i el funcionament del cor. Per això, es recomana realitzar activitat física durant 30-60 minuts al dia i evitar el sedentarisme.

 

  • Un altre aspecte vital per a les persones que pateixen diabetis és la cura dels peus. És molt rellevant que les persones amb diabetis prenguin precaucions especials per cuidar dels seus peus, ja que tenen un major risc de complicacions degut a les alteracions de la circulació i la sensibilitat. Aquests pacients poden no notar el fred, la calor, el dolor o la pressió adequadament i, fins i tot, poden tenir ferides sense adonar-se'n. Per evitar problemes, és fonamental mantenir una higiene adequada dels peus i revisar-los cada dia per detectar qualsevol lesió o ferida. Així mateix, és rellevant escollir un calçat adequat.

Per a més informació podeu consultar el document adjunt a aquesta nota o entrar al web de l'ICS

Darrera actualització: 15.11.2023 | 10:26