Celebrada la primera sessió participativa sobre el Pla de reurbanització del Casc Antic de Sentmenat

Dilluns, 18 de gener de 2021 a les 00:00

L’Ajuntament inicia un procés participatiu obert a tota la ciutadania per pensar i reflexionar al voltant de la millora del centre històric de Sentmenat. La primera sessió es va celebrar el passat 2 de desembre telemàticament amb la participació dels membres del consistori, tècnics municipals, representants d’entitats i la ciutadania interessada en la qüestió. Properament s’informarà de la data de la propera sessió i dels passos a seguir per poder-hi participar.

El Casc Antic de Sentmenat conforma una de les zones més emblemàtiques del nostre municipi, tot i que és una de les més irregulars urbanísticament. És per això que des de l’Ajuntament s’ha marcat com a prioritat la seva reurbanització estratègica per prioritzar un pla urbanístic socialment integral i urbanísticament transversal on es promogui un espai públic socialitzador i adaptat a les necessitats de la ciutadania.

En els primers passos del pla estratègic de reurbanització s’ha decidit comptar amb la ciutadania a través de la realització de sessions participatives on tothom tingui veu per expressar les seves necessitats i propostes, per treballar mà a mà amb els tècnics encarregats del projecte. Des de l’Ajuntament es vol animar a tothom a participar perquè el resultat final sigui el més idoni.

En la primera sessió participativa, Oriol Martori d’Urbaning, va explicar que l’objectiu és fer una actuació integral on es puguin desenvolupar múltiples usos a l’espai públic. La radiografia de l’espai públic mostra un nucli amb carrers estrets i de tipus segregat, on el vehicle privat ocupa massa espai, i on hi ha importants pendents. En aquest sentit hi ha un conflicte d’usos i es fa difícil la convivència. 

Un tema destacable és l’aparcament al casc antic, en el qual s’han identificat diverses zones i això es veurà afectat. S’han detectat diversos carrers que haurien de ser de tipus plataforma única perquè fan menys de 6 metres, i d’altres més amples on és compatible, amb condicions, el carrer segregat (amb part d’aparcament). Bona part de l’activitat econòmica, per altra banda, es situa a prop dels equipaments i espais de lleure socialitzador o esportiu.

En la identificació dels eixos s’ha treballat amb els recorreguts de la ciutadania i els punts d’atracció del municipi, s’han tingut en compte punts com la plaça Catalunya, la plaça de la Vila, així com l’institut, l’escola, etc. S’han identificat, també, conjunts urbans com la plaça de Dalt i la de Baix, la cruïlla de plaça de Colomina, l’Església i entorn, etc. Es tracta d’espais amb identitat pròpia, i la intenció és reafirmar-la. En base a aquests espais del casc antic s’ha pogut anar definint els eixos prioritaris d’actuació: plaça Colomina i carrers confluents, carrer Batlle Joan Deu, l’espai de la plaça de Dalt i la de Baix, o el carrer de Caldes, carrer Rec i cap a Joaquín Costa i fins passeig del Castell. 

Per més informació, consulteu el document “Radiografia de l’espai públic de Sentmenat” elaborat per Urbaning que va ser presentat el passat 2 de desembre a la primera jornada participativa. 

Per últim, des de l’Ajuntament es vol agrair la participació de les persones representants de les entitats i les ciutadanes a títol personal que van enriquir el treball amb molt bones aportacions. 

 

Darrera actualització: 18.01.2021 | 09:26