No a retallada de drets i llibertats com a pretext sanitari

Divendres, 13 de novembre de 2020 a les 00:00

Valoració política sobre el transcurs de Novembre i Desembre de 2020

A nivell municipal, la ciutadania valora molt positivament la tasca desenvolupada, sense recursos, per part de les administracions locals. S’està fent un gran esforç econòmic i laboral per fer front a la crisi. Aquest esforç, però, no ve acompanyat d’ajudes ni reforços per part de la Generalitat, tal com es va comprometre. Les mesures a nivell català es prenen sense consultar-ho amb l’àmbit local, sense incorporar recursos, que sobretot repercuteixen en un augment dels casos de serveis socials. Com a exemple d’això podem citar el desemparament que patim malgrat que, per responsabilitat, estem acomplint amb totes les normes que s’imposen (escoles bressol, ràtios culturals i d’activitats, neteja d’espais, etc.) i ni tan sols es preocupen de l’afectació econòmica de les mesures preses. Això fa que tot repercuteixi sobre els mateixos i sense posar els recursos suficients per evitar un agreujament de la crisi social: augmenten els casos a serveis socials sense més recursos o normativa que ajudi a aturar els cobraments dels subministraments (gas, electricitat, etc.) als més vulnerables o per defensar el dret fonamental a l’habitatge (lloguer, hipoteca).

En aquest sentit, des del món local demanem un augment substancial dels recursos públics i les mesures extraordinàries que siguin necessàries per poder fer front a l’emergència sanitària i social que estem vivint, tenint present que els ajuntaments són la institució més propera a les persones i la primera línia d’actuació institucional.

La CUP sempre s’ha mostrat a favor de les recomanacions i mesures emprades amb l’objectiu de frenar els contagis de la COVID-19 i evitar el col·lapse de la sanitat pública. Ara bé, si no van acompanyades de mesures realment eficaces i útils per frenar la corba de contagis de Covid-19 i d’una forta inversió en serveis públics, intervenció de la sanitat privada i d’un pla de xoc de protecció social, les restriccions de drets i llibertats es converteixen en una cortina de fum per tapar les mancances que tenen els respectius Governs, el de Generalitat i l’Estat.

Cal un reforç a l’Atenció Primària per evitar el seu desbordament i millors condicions laborals pels professionals sanitaris i pels estudiants de Medicina i Infermeria que hagin de reforçar el sistema sanitari públic. En educació urgeix la reducció de les ràtios i noves contractacions de professorat. És absolutament prioritari el reforçament del transport públic a les hores punta augmentant-ne les freqüències.

Posem la vida al centre i revertim les retallades en sanitat, educació i drets socials!

Darrera actualització: 29.07.2021 | 10:35