La campanya de vacunació contra la grip comença aquest mes d’octubre

Dimarts, 8 d'octubre de 2019 a les 00:00

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, posa en marxa la campanya de vacunació contra la grip. D’aquesta manera es vol evitar les complicacions en les persones amb problemes de salut crònics, edat avançada o altres condicions que les fan especialment susceptibles als seus efectes.

La vacuna contra la grip s’adreça especialment a persones que pateixen problemes de salut crònics (com pulmonars, cardiovasculars o diabetis); les internades en residències de gent gran, centres sociosanitaris, etc; les dones embarassades; les persones amb obesitat mòrbida i les que tenen 60 o més anys d’edat. A més, s’han de vacunar les que poden transmetre la grip a persones d’alt risc, especialment els professionals de la salut i els cuidadors, així com també professionals com policies, bombers, personal de protecció civil o que treballen en emergències sanitàries o en institucions penitenciàries, entre d’altres.

Demanar cita prèvia

Per poder vacunar-se contra la grip a Sentmenat, cal demanar hora personant-se al centre d’atenció primària o trucant al 93 715400.

PREPARA´T   PER   LA   GRIP

Què   és   la   grip ?

La grip és una infecció respiratòria molt contagiosa causada pel Virus de la Influença.

Sol  presentar-se  de   forma   brusca   amb   els   següents   símptomes:

•           Febre   alta   (>   38è)

•           Malestar  general,   feblesa, cansament,   esgarrifances...

•           Tos seca

•           Ulls plorosos,   congestió   nasal

•           Mal de cap, de gola,   muscular   i   articular...

Té  una evolució   normal   de 2 a 3 setmanes i es   transmet  per  les  gotes   de la saliva que expulsem en tossir  o   esternudar.

En   cas   de   grip   es   recomana   acudir   a   consulta   si   no   hi   ha   millora   a   partir  del 4t dia o si es presenta algun símptoma d’alarma com a augment de l’ofec, febre superior a 40º més de 3 dies, dolor costal...

Aquelles  persones  d'edat molt avançada  o amb malalties cròniques requereixen especial atenció.

Si   té   algun   dubte, pots telefonar al 061 per evitar col·lapsar serveis d’urgències i evitar el risc de contagi. Tractament per a la grip:

El tractament per a la grip és simptomàtic:  

No hi ha cap medicament que curi la grup. Existeixen alguns, per exemple el paracetamol o ibuprofè que ajuden millorar el mal de cap, la febre i els altres molèsties. Tractant-se d’una infecció vírica, els antibiòtics no curen la grip

Tenim   múltiples   mesures   per   a   alleujar   el   malestar   com,   infusions   de   farigola per  fer les gàrgares o beure-les, sèrum fisiològic per a rentades nasals, augment de la hidratació oral o caramels sense sucre per la gola hidratada, dutxa diària per a confort personal. No és convenient fumar i pot ser un bon moment per a abandonar aquest hàbit.Prevenció:
El   període   de   major   concentració   de   casos   de   grip   es   presenta   entre   finals   de  
desembre   i   finals   de   gener. Existeixen moltes mesures higièniques per a la prevenció de la grip, com la rentada freqüent de mans amb aigua i sabó i amb solucions alcohòliques cobrir-se la boca en tossir o en esternudar, ventilar els ambients i mantenir les superfícies netes.

La   principal   eina   per   a   la   prevenció   de   la   grip   és   la   VACUNA   DE   LA   GRIP  
recomanada   especialment   per   a   grups   de   risc :

•           Persones   majors   de   60   anys

•           Dones   embarassades

•           Malalts   crònics   i   amb   factors   de   risc   de   totes   les   edats

•           Cuidadors   de   persones   majors.

•           Professionals   de   la   salut,   policies,   bombers,   personal   de   protecció   civil,  
d'emergències   sanitàries   i   d' institucions   penitenciàries ,   entre   altres.

La   VACUNA   DE   LA   GRIP   s'administra   de   forma   anual,   començant-se la vacunació a la fi d’octubre.

MITES   SOBRE   LA   VACUNA   DE   LA   GRIP:

La   grip   és   com   un   refredat - FALS!

La   GRIP   es   caracteritza   pel   inici   sobtat   de   febre,   tos,   dolors   musculars   i   articulars,   mal   de   cap...   i   pot   presentar   complicacions   greus   que   requereixin   hospitalització   i  
fins   i   tot   causar   la   mort   en   persones   amb   alt   risc.
Els   refredats   són   causats   per   altres   virus   i   solen   presentar-se com a secreció nasal, irritació en la gola i potser una mica de febre.

La vacuna pot causar la infecció per grip. - FALS!


La   vacuna   contra   la   grip   s'ha   usat   des   de   fa   dècades   i   és   segura. Després   de   vacunar-nos, el cos necessita al voltant de dues setmanes per a estar protegit, temps durant el qual la persona pot contraure  grip o altres virus respiratoris amb símptomes semblants, i creure errònimanet que va contraure la grip de la vacuna.

Els efectes adversos de la vacuna són greus. - FALS!


Durant   el   qual   la   persona   pot   contraure   grip   o   altres   virus   respiratoris   amb símptomes semblants, i creure erròniament que va contraure la grip   símptomes   semblants,   i   creure   erròniament   que   va   contraure   la   grip   de   la   vacuna .Els   efectes   adversos   de   la   vacuna   son   greus. - FALS!


Els   més   freqüents   són   lleus,   i   es   tracta   principalment   de   dolor   i   enrogiment   en   el   lloc  d' injecció.La   vacuna   de   la   grip   no   és   efectiva. - FALS!


L'evidència   científica   suggereix   que,   si   una   persona   es   vacuna   enfront   de   la   grip   i   es   contagia,   la   malaltia   serà   menys   greu   que   si   no   s'hagués   vacunat,   la   qual   cosa   pot  evitar   complicacions,   hospitalització   i   fins   a   la   mort.En   la   temporada   de   grip   2018-19   a   Espanya,   la   grip   va   causar   35.300   hospitalitzacions   i   6.300   defuncions.   S'estima   que   la   vacuna   va   evitar   un   11% d'hospitalitzacions   i   un   38%   de   defuncions   atribuïbles   a   la   grip   en   majors   de   64   anys.


 

Darrera actualització: 08.10.2019 | 14:01