Xerrada adreçada a la ciutadania sobre les "clàusules sòl"

Dimecres, 26 d'abril de 2017 a les 13:15

Una trentena de persones van assistir a la sessió celebrada a la Sala Ecus, en què també es van explicar els aspectes més rellevants del RDL1/2017

 

Aquest dilluns passat a la tarda va tenir lloc una xerrada sobre les anomenades clàusules sòl, tema que afecta un gran nombre de ciutadans i que des de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de l’Ajuntament de Sentmenat s’està oferint el servei d’assessorament i guia als usuaris afectats del municipi. A la sessió, organitzada per l’OMIC, juntament amb la Diputació de Barcelona, i que va tenir una durada de 2 hores, van assistir prop de 30 persones.

La ponència va anar a càrrec de Marta Ballester, de l’Associació de Consumidors de la Província de Barcelona, qui va explicar amb detall en què consistien exactament les clàusules terra, així com els aspectes més importants del RDL1/2017.

Després de l’exposició tècnica, els assistents van tenir l’oportunitat de resoldre dubtes personals, d’una manera oberta i pública, amb l’objectiu que la resposta fos d’utilitat per al conjunt dels assistents, afectats per les mateixes problemàtiques o similars.

Durant la xerrada es van facilitar diferents models de reclamació, tant per interposar reclamació de les clàusules terra, com per a reclamar les despeses d’hipoteca. També es va explicar com l’Ajuntament disposa de models per facilitar a aquells ciutadans afectats que ho requereixin.

En relació a aquesta situació, i des del servei que l’Ajuntament ofereix en conveni amb l’Il·lustre Col·legi d'Advocats de Sabadell d'assessorament jurídic, el primer dimecres de cada mes, s'han atés prop de cinquanta persones afectades per les clàusules abusives hipotecàries.

Aspectes rellevants del Reial Decret LLei (RDL) 1/2007, de 20 de gener

La majoria d’hipoteques a Espanya estan referenciades a l’euríbor, la taxa d’interessos que es calculen a nivell europeu i que fluctua constantment. Davant aquesta fluctuació constant de l’euríbor, en moltes hipoteques s’inclouen clàusules sòl i sostre, tot i que els bancs incloïen en els contractes uns topalls màxims segons els quals els interessos no creixerien més (sostre), i uns topalls per sota els quals els interessos mai podrien reduir-se (sòl). Les clàusules sòl van acabar sent abusives, motiu pel qual es van acabar declarant nul·les, amb la Sentència del Tribunal Superior de Justícia Europeu, del 21 de desembre de 2016.

El RDL 1/2007, de 20 de gener del 2017, de mesures urgents de protecció dels consumidors en matèria de clàusules sòl, té com a objectiu establir un procediment alternatiu a la via judicial per resoldre les reclamacions de manera ràpida, una negociació entre les dues parts sense que intervingui un tercer, és a dir, com en una mediació o en un arbitratge.

El procediment és voluntari, gratuït i no exclou la via judicial. Mentre duri, però, no es poden iniciar la via judicial o altra via extrajudicial pel mateix tema.

Darrera actualització: 26.04.2017 | 13:17