La bellesa i musicalitat de l'arpa, elegant amfitriona als jardins de Cal Milionari amb el Festival Internacional d’Arpa de Sentmenat

Dimecres, 28 de juny de 2017 a les 17:00

Divendres vinent comença la 8a edició d’un festival ja consolidat, i que enguany presenta un cartell de luxe

El propers dies 30 de juny i 1 i 2 de juliol se celebrarà als jardins de Cal Milionari una nova edició del Festival Internacional d’Arpa de Sentmenat, que enguany arriba a la vuitena edició. El treball realitzat al llarg de tots aquests anys, que té la seva màxima expressió en el cartell d'artistes de primer nivell que hi participen, i la complicitat del públic, han fet que aquest esdeveniment s’hagi consolidat com una de les grans cites al voltant d’un instrument com l’arpa, situant-nos com a referent a nivell nacional i europeu.

La varietat d’estils que hi podem trobar com ara jazz, rock, música clàssica, contemporània o cançó d’autor entre d'altres fan que el nostre festival sigui especial, atraient a un públic variat, diferent i de totes les edats. Conforme hem anat sumant edicions, el públic ha anat creixent i fruit de l’interès pel festival, el boca-orella i les bones crítiques i comentaris, cada vegada ens arriba més públic provinent de tota la geografia catalana. Fins i tot moltes persones de fora de Catalunya s’han desplaçat a Sentmenat per gaudir del Festival, servint de pretext perquè moltes famílies i grups d’amics visitin el nostre poble.

Així mateix al llarg de les edicions anteriors han passat pel festival un centenar de músics, provinents dels cinc continents, sense faltar els artistes de casa nostra, amb els que el festival ha establert una gran complicitat.

 

Un cartell de luxe

En aquesta vuitena edició comptem amb un cartell de luxe, equilibrat i sobretot d’una gran qualitat. En primer lloc, la programació és variada i segueix apostant per l’aspecte més pedagògic i cultural de donar a conèixer les diverses variants d’arpa i els sons i estils que se’n desprenen, ja sigui arpa clàssica com arpa celta, per citar-ne dues. L’arpa també és l’excusa i l’argument perquè la gent pugui gaudir d’unes propostes musicals que aposten per la cultura.  

Els artistes participants en aquesta edició provenen de Catalunya, Múrcia, Galícia, Itàlia, Estats Units, Suïssa, França, Grècia, Senegal i Brasil i també comptem amb la presència de Resonance Harps, firma de luthiers vinguts des de Rússia per mostrar-nos les seves arpes.

Segurament del cartell d'aquesta edició del festival Internacional d'Arpa de Sentmenat, el nom que més crida l’atenció és el del senegalès Seckou Keita, que amb la seva kora i en format trio, realitzarà un recital en el qual es podran gaudir de tots els elements del jazz, la música africana i la música brasilera en un espectacle elèctric i vibrant. Keita, malgrat tenir una agenda de concerts molt atapeïda, ha volgut fer un forat per estar a Sentmenat, on s’hi troba com a casa.

Una altra de les sorpreses d’aquesta edició serà l’actuació de l’americà Park Stickney. Stickney és un dels grans innovadors de l’arpa de pedals i ha adaptat per l’arpa repertori del rock i el pop.

A banda d’aquestes dues figures aparentment més cridaneres, el cartell es complementa amb l’italià Raoul Moretti, un dels arpistes més personals i lliures de la nova fornada d’artistes contemporanis que a través de l’electroarpa i la sonoritat electrònica combinada amb projeccions ofereix un recital que no deixa el públic indiferent.

En el camp de l’arpa celta, es podrà veure un dels seus màxims exponents i valedors, Rodrigo Romaní, que acompanyat de Beatriz Martínez presentarà el nou espectacle que ha passejat pels principals festivals d’Europa i que estrenarà per primer cop a la península, a Sentmenat.

Interessant també la proposta que oferirà Lune Bleue Trio, vinguts de la Bretanya francesa. Un conjunt format per arpa, guitarra i bateria. El seu directe és ideal per desmuntar el fals mite que l’arpa no enganxa amb el jazz. Des de Grècia, Elisa Vellia, en format trio, ens acostarà a la tradició dels cantautors amb la mar mediterrània com a teló de fons.

En cap cas es vol deixar de banda l’arpa de pedals en el seu vessant més clàssic, és per això que el representant d’aquest estil i tipus de repertori anirà a càrrec d’una de les grans sensacions del moment, l’arpista murcià José Antonio Domené. Un arpista que malgrat la seva joventut ha tocat amb l’orquestra Filharmònica Eslovaca o l’orquestra Estatal de Sant Petersburg.

El Festival està dirigit a tota classe de públic, en especial el públic familiar. L’arpista catalana Arianna Savall, es presentarà al capdavant del conjunt d’arpes del conservatori de Bellaterra en el recital que segurament serà el més familiar, pedagògic i il·lustratiu. A banda dels recitals, també es podrà veure una exposició d’arpes clàssiques vinguda des de Sant Petersburg expressament per l’ocasió.

Ens plau convidar-vos, doncs, que mireu amb deteniment el programa i a venir a tots els concerts que vulgueu. Deixeu-vos seduir per les propostes que podreu veure, sense clixés i amb el simple gust d’acostar-vos als jardins de Cal Millonari, asseure-us a l'ombra dels cedres i gaudir dels espectacles.

Molts pocs pobles són tan afortunats de tenir un Festival Internacional com el nostre. Ja que som afortunats de tenir-lo, gaudim-lo.

 

Darrera actualització: 28.06.2017 | 17:26