El Vallès Occidental signa l’Acord Vallès Circular

Dimecres, 5 de juliol de 2017 a les 17:00

L’acord esdevé una iniciativa pionera per incorporar els principis de l’economia circular a les polítiques de desenvolupament econòmic, social i ambiental 

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sentmenat i el conjunt de municipis de la comarca, les entitats comarcals i 15 agents dels àmbits socials, ambiental i econòmic van signar l’Acord VALLÈS CIRCULAR, per posar al Vallès Occidental al capdavant dels processos de transformació i evolució cap a un model econòmic més sostenible. Amb aquest acord territorial, es vol impulsar la col•laboració público-privada amb la incorporació dels principis de l’economia circular en les polítiques de desenvolupament econòmic, social i ambiental. Una oportunitat per transformar el model de consumir i de produir, articulant processos de millora competitiva en les empreses i de desenvolupament social que limitin l’impacte en el medi ambient. L'acte va comptar amb la presència dels representants dels diferents ajuntaments de la comarca, així com de diverses entitats i ha estat presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Aquesta iniciativa reflecteix el compromís i la voluntat de l’administració i dels agents privats d’assumir la seva responsabilitat en la superació de l’actual model econòmic que, basat en “produir, utilitzar i tirar”, es mostra insostenible a mig i llarg termini. I per treballar per la implementació de l’economia circular, que posa l’èmfasi en l’ús sostenible dels recursos, amb la reutilització, la reparació i l’increment del reciclatge com a mesures per allargar al màxim el temps de vida de productes, materials o energia i obtenir beneficis, tant ambientals com econòmics i socials.

Un canvi de model que s’està promovent de forma decidida a Europa per impulsar la competitivitat mundial, fomentar el creixement econòmic sostenible i crear nous llocs de treball. I que es desenvolupa a Catalunya a través de l’Estratègia d’impuls a l’economia verda i circular aprovada pel Govern de Catalunya o les iniciatives de la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles entre d’altres, que actuen com a elements de referència per a la implementació de polítiques i actuacions en el territori.

El Vallès Occidental és un espai territorial idoni per alinear les polítiques de col·laboració pel desenvolupament de la comarca, tot actuant a favor del canvi, i amb una massa crítica rellevant pel que fa a empreses i agents clau (universitats, centres de recerca, organitzacions empresarials, grans empreses...) Un escenari adient per actuar i accelerar la transició cap a una economia circular, per esdevenir un territori de referència pel que fa a l’aprofitament del nou model en favor d’un major i millor desenvolupament que ajudi a generar riquesa i ocupació, millori la qualitat de vida de la ciutadania i alhora que afavoreixi una millora en el medi ambient.

Per compartir un full de ruta cap a un futur més sostenible en la comarca, per afavorir la transició desenvolupant fórmules creatives d’actuació que serveixin per enfortir l’economia local i comarcal aprofitant millor els recursos del Vallès Occidental, es signa aquest acord que es centra en: la integració de polítiques i l’actuació transversal, la creació d’un ecosistema de col·laboració públic-privat, el reconeixement d’empreses i entitats que actuïn com agents de canvi, el potencial de l’administració per influir en el model econòmic, el suport al teixit productiu per avançar a través de l’ecodisseny de productes i serveis, l’ecoinnovació o la simbiosi industrial i, finalment, la realització d’actuacions per apropar la ciutadania a un model de consum responsable orientat a compartir, reutilitzar, reparar, reciclar i consumir productes i serveis de proximitat.

L’acord és fruït del treball iniciat al 2016 per mobilitzar els actius del territori i la constitució del primer embrió per una acció global, la Xarxa d’Impuls a l’Economia Circular al Vallès Occidental, formada per un grup d’Ajuntaments de la comarca, universitats i centres de recerca, organitzacions empresarials i professionals, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. La Xarxa ha dissenyat un pla de treball fins el 2020: un treball compartit per definir un pla d’actuació i de col·laboració a l’entorn de 5 eixos: Divulgació i sensibilització, Informació i detecció d’oportunitats, Accés a l’ecoinnovació i ecodisseny, Emprenedoria i ocupació i Simbiosi industrial.

Amb l’objectiu de seguir creixent, s’obre a partir d’ara la possibilitat que empreses i altres organismes del territori que comparteixin l’interès i la voluntat de treballar pel canvi de model, es puguin adherir.

Es pot trobar la informació a http://vallescircular.ccvoc.cat

 

Darrera actualització: 05.07.2017 | 17:20