Vine a conèixer la Dona dels Nassos!

Divendres, 21 de desembre de 2018 a les 00:00

El proper 31 de desembre, a les 12 hores a la plaça de la vila, podrem celebrar la Festa de la Dona dels Nassos amb una xocolatada i espectacle infantil amb el grup la Tresca i la Verdesca.

Aquesta celebració s’organitza a través de la regidoria de Festes de l’Ajutnament de Sentmenat i compte amb la col·laboració de les entitats locals: Gegants i Grallers i Capgrossos de Sentmenat i Ràdio Sentmenat.

Des de fa un anys Sentmenat va incorporar la celebració de la Festa de la Dona dels Nassos en el seu repertori festiu nadalenc. Així, la Comissió de Festes de Sentmenat va decidir recuperar l'Home dels Nassos, un dels personatges més populars i cèlebres de l'obra de Joan Amades “El costumari català”, i revitalitzar i dotar de singularitat la cultura festiva sentmenatenca, optant per adaptar aquest mite al context actual i substituir el tradicional Home dels Nassos per la Dona dels Nassos.

L'Home dels Nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies té l'any. Només se'l pot veure, però, el trenta-u de desembre o cap d'any. Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que en aquest dia surt l'Home dels Nassos. Els nens s'imaginen un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara, sense pensar que el 31 de desembre a l'any li queda només un dia per acabar. Per arrodonir la broma, se sol dir als nens que se l'acaba de veure passar per algun carrer proper, per tal que corrin a veure si el poden

Tothom hi està convidat! Vine a conèixer la Dona dels Nassos!

ESCRIT ANY 2010

“La Comissió de Festes de Sentmenat per celebrar el cinquantè aniversari del traspàs del gran escriptor folklorista català, Joan Amades, hem pensat que podria ser d’interès  agafar alguna de les tradicions que ell recull i explica en la seva gran obra, El costumari català, i capgirar-la o adaptar-la  al context social actual.

Hem triat la tradició de l’Home dels Nassos:

L'home dels nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies li queden a l'any. Només se'l pot veure, però, el trenta-u de desembre o cap d'any. Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que en aquest dia surt l'Home dels Nassos, una persona que té tants nassos com dies té l'any. Els nens s'imaginen un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara, sense pensar que el 31 de desembre a l'any li queda només un dia per acabar. Per arrodonir la broma, se sol dir als nens que se l'acaba de veure passar per algun carrer proper, per tal que corrin a veure si el poden trobar.

A l’època que ara vivim on la igualtat de drets entre homes i dones, cada vegada més, es considera un valor a potenciar,  ens ha semblat oportú i curiós canviar la festa de l’Home dels Nassos per la de La Dona dels Nassos de Sentmenat.

I, amb ànims d’incorporar un nou element a la identitat cultural i festiva local sentmenatenca, hem decidit crear la capgrossa de la Dona dels Nassos de Sentmenat"

 

Darrera actualització: 21.12.2018 | 16:39